Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De psychologie van totalitarisme

Mattias Desmet (auteur)

De psychologie van totalitarisme

Verhandeling over het ontstaan en de werking van totalitaristische systemen, met een kritische persoonlijke analyse van politieke en maatschappelijke fenomenen als de woke-cultuur en de Black Lives Matter-beweging.
Titel
De psychologie van totalitarisme
Auteur
Mattias Desmet
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans Uitgevers, 2022
271 pagina's : illustraties
ISBN
9789464015393 (paperback)
Plaatsingssuggestie
331.15 (SISO) Politieke stromingen (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een verhandeling over het ontstaan en de werking van totalitaristische systemen, met een kritische analyse van de huidige politieke en maatschappelijke situatie. Verminderd recht op privacy, toenemende (zelf)censuur, intrusieve acties van veiligheidsdiensten: de laatste decennia vergroot de greep van de overheid op het privéleven van het individu hand over hand. Mattias Desmet geeft een psychologische analyse van de historische opkomst van totalitarisme en het ermee verbonden fenomeen van massavorming. Daarnaast presenteert hij een persoonlijke kritische analyse van voornamelijk linkse fenomenen als de woke cultuur, de Black Lives Matter-beweging en de angstcultuur die tot een hoogtepunt kwam tijdens de coronacrisis. ‘De psychologie van totalitarisme’ is geschreven in een heldere, intellectuele stijl en zal voornamelijk de geoefende lezer aanspreken met een sterke interesse in politiek en maatschappij. Mattias Desmet is professor klinische psychologie aan de Universiteit Gent. Hij hee…Lees verder

Over Mattias Desmet

Mattias Desmet (1976) is professor klinische psychologie verbonden aan de Vakgroep Psychoanalyse en Raadplegingspsychologie van de Universiteit Gent. Hij heeft een doctoraat in de psychologie en een masteropleiding in de statistiek. Zijn specialisatie is psychoanalyse.

Tijdens de coronacrisis sprak Desmet zich uit tegen de maatregelen, die hij uitlegde als een stap op weg naar totalitarisme. Internationaal maakte hij omstreden passages bij de Amerikaanse opiniemaker Tucker Carlson en bij de complotdenker Alex Jones.

Visie over Covid-19

Desmet raakte bekend door zijn negatieve beoordeling van de coronamaatregelen, van lockdowns en social distancing tot de mondmaskerplicht en de coronapas. Daarnaast deed hij een aantal uitspraken die door factcheckers als onwaar en/of misleidend werden beoordeeld, zoals dat alle overleden ouderen bij de coronasterftes werden geteld, dat de PCR-tests niet correct werkten, en dat een …Lees verder op Wikipedia