Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Slagveld : het bijna ware verhaal van een ex-pester

50 Cent (auteur), Jasper Mutsaers (vertaler)
+1
Slagveld : het bijna ware verhaal van een ex-pester
×
Slagveld : het bijna ware verhaal van een ex-pester Slagveld : het bijna ware verhaal van een ex-pester

Slagveld : het bijna ware verhaal van een ex-pester

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Burtons ouders zijn gescheiden. Hij woont met zijn moeder in een flatje in een New Yorkse buitenwijk. Zijn vader in Harlem heeft nooit tijd voor hem. Op zijn nieuwe school krijgt Burton de bijnaam ‘Dikzak’. Hij slaat een klasgenoot en moet naar een maatschappelijk werkster.
Titel
Slagveld : het bijna ware verhaal van een ex-pester
Auteur
50 Cent 1975-
Vertaler
Jasper Mutsaers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Playground
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Pimento, 2012
271 p.
ISBN
9789049925727 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 250 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

50 Cent (het pseudoniem van Curtis Jackson III) is in de Amerikaanse hiphopcultuur een van de meest invloedrijke figuren: hij verkocht miljoenen albums en trok veel aandacht omwille van zijn criminele verleden. De rapper wendde zijn veelbewogen verleden aan om een jongerenroman over pesten te schrijven. Slagveld is dan ook ‘het bijna ware verhaal van een ex-pester’. In dit verhaal probeert Burton (dertien jaar), beter gekend als ‘Dikzak’, een leven op te bouwen in de nieuwe wijk waar hij met zijn moeder gaat wonen. Dikzaks vader woont in het centrum van de stad en trekt zich niet veel van zijn zoon aan. De roman begint wanneer Dikzak bij de maatschappelijk werkster Liz terechtkomt: hij heeft eerder een klasgenoot in elkaar geramd met een sok vol batterijen. Via de gesprekken met Liz komen we stilaan meer en meer te weten over Dikzaks leven en ervaringen.
Dikzak is geen eenduidig personage: hij schommelt voortdurend tussen pester en gepeste. Hij worstelt met de liefde voor zijn v…Lees verder
De 13-jarige Burton (bijnaam Dikzak) heeft een vriend in elkaar geslagen op het schoolplein. Hij wordt geschorst en naar Liz, een maatschappelijk werkster, gestuurd. Dat maakt aanvankelijk weinig indruk, want met verbazing en blijdschap merkt hij hoe zijn klasgenoten met ontzag naar hem opkijken. Oudere, stoere jongens zien hem opeens staan. Te laat beseft Dikzak dat ze hem alleen voor hun karretje spannen… En is zijn vader eigenlijk wel zo geweldig als hij Liz wil doen geloven? Gaandeweg gaat Dikzak inzien waarom hij die jongen heeft geslagen, waarom dat verkeerd was en ook wat hij wil met zijn leven. Een ontroerende jeugdroman van rapper 50 Cent over een eenzame, verwaarloosde jongen met een laag zelfbeeld die met pesten en geweld probeert opgemerkt te worden. Af en toe is duidelijk te merken dat het verhaal in Amerika speelt; zo gaat Dikzak naar ‘middle school’, een begrip dat wij in Nederland niet kennen. Aantrekkelijk omslag met zilverfolie. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een z…Lees verder

Slagveld

Dertien is Burton wanneer hij op de speelplaats zijn enige vriend Maurice in elkaar slaat, met een sok gevuld met batterijen. Het maakt hem in één klap populair bij de stoere gasten, maar verplicht hem ook tot twee sessies per week bij maatschappelijk assistente Liz. Op het ritme van deze gesprekken kom je de achtergrond te weten van Burton, of “Dikzak” zoals hij genoemd wordt. Zijn vader woont in Harlem, heeft bedenkelijke pedagogische principes à la “als je weet wat je wil, moet je ervoor gaan” om vervolgens een paar peperdure sneakers te jatten, en toont meer interesse voor z’n amoureuze veroveringen dan voor z’n zoon. Zijn moeder werkt zich te pletter en heeft haar zoon niet meer in de hand. Ook op het ritme van de gesprekken zie je Burton evolueren over dader naar slachtoffer, tot inzicht komen over zijn gedrag en enige hoop koesteren voor de toekomst.
Dat Curtis “50 Cent” Jackson III dit boek zelf geschreven heeft, lijkt me weinig waarschijnlijk. In het colofon wordt hij n…Lees verder

Over 50 Cent

CC BY 2.0 - Foto van/door Pop Culture Geek

Curtis James Jackson III (New York, 6 juli 1975), beter bekend onder zijn artiestennaam 50 Cent, is een Amerikaanse rapper, songwriter, televisieproducent, acteur, ondernemer en filantroop. Bekend om zijn impact in de hiphopindustrie, wordt hij beschreven als een 'meester van de genuanceerde kunst van lyrische beknoptheid.

Jackson, geboren in de wijk Queens in Zuid-Jamaica, begon op 12-jarige leeftijd drugs te verkopen tijdens de crack-epidemie in de jaren tachtig. Later begon hij een muzikale carrière na te jagen en in 2000 produceerde hij Power of the Dollar voor Columbia Records, maar dagen voor de geplande release werd hij neergeschoten en werd het album nooit uitgebracht. In 2002, nadat Jackson het verzamelalbum Guess Who's Back? Had uitgebracht, werd hij ontdekt door Eminem en getekend bij Shady Records, onder auspiciën van Dr. Dre Aftermath Entertainment en Interscope Records.

Met de hulp van Eminem en Dr. Dre (die zijn eerste major-label album Ge…Lees verder op Wikipedia