Strip
Nederlands

Aart Clerkx' dit en dat

Aart Clerkx (auteur)

Aart Clerkx' dit en dat

Aart Clerkx (auteur)
Genre:
Titel
Aart Clerkx' dit en dat
Auteur
Aart Clerkx
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Oog & Blik,,
51 p. : ill.
ISBN
90-5492-124-2

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Corinna, die Egeria genoemd wordt, arriveert in Amsterdam en daar blijkt iedereen haar te kennen. Dat komt, zo weet de lezer, omdat daar een andere Egeria leeft, die als twee druppels water op haar lijkt. De tweelingzussen weten echter niet van elkaars bestaan en dat geeft aanleiding tot flink wat misverstanden en hilarische situaties. Dit eerste van een aantal in elkaar geschakelde verhalen in deze strip is het best geslaagd. Volgen nog een pornoversie van Roodkapje (met Blootkapje, Blootmoeder en de Grote Blote Wolf), die wordt onderbroken door de geïllustreerde tekst 'De extase van Mijnheer Lancelot', en overgaat in de perikelen van een toneelgezelschap, dat zich verliest in discussies met de secretaris van de staatssecretaris die subsidies moet onderzoeken, en een aantal gangstertypes van sponsors.

Gemeenschappelijke factor is het spiegelkarakter, het toeval, de verwarring die alle absurditeiten moet binden. Ondanks enkele geslaagde vondsten kan deze leutige spielerei toch…Lees verder
Een bijna ouderwets aandoend 'underground' album van de 'underground' tekenaar Aart Clerkx. Hij is vooral bekend geworden met stripverhalen in onder andere de striptijdschriften 'Tante Leny presenteert' en 'Gummi' en vele andere bladen die eind jaren zeventig, begin jaren tachtig in het alternatieve linkse circuit werden uitgegeven. Van wanneer dit album is, wordt nergens duidelijk, maar voor de liefhebber van de absurde strip zoals van auteurs als Gumbah, Kamargurka etc. is dit een grote aanwinst. Er is een verhaal over een tweeling die na circa dertig jaar elkaar gaat zien en in allerlei kolderieke situaties verzeild raakt, à la theater van de lach, een verhaaltje van 'blootkapje' en een satire op het gesubsidieerde toneel. Mooie tekeningen in zwart-wit met grappige verwijzingen naar diverse andere strips en films. Een verzorgde uitgave, vooral leuk voor de verzamelaars.

Over Aart Clerkx

Aart Clerkx (Wassenaar, 16 juni 1945) is een Nederlands tekenaar van alternatieve strips, zijn pseudoniem is Acé. Daarnaast is hij ook actief als illustrator.

Hij begon met publiceren in het alternatieve weekblad Aloha. Hij publiceerde daarna onder andere in het alternatieve striptijdschrift Tante Leny presenteert!, Gezellig en Leuk en De Vrije Balloen.

Een van zijn creaties is Jan Tit, een detective en arrogante dandy. In deze strip hekelt Clerkx op satirische wijze de realiteit, zoals de werking van de politie of het Amsterdamse kunstmilieu.

Voor de VPRO-televisie tekende hij voor het programma BG-TV (1982) en, in 1984, de scènewisselingen in het door Theo Uittenbogaard voor de televisie bewerkte toneelstuk van Jane Bowles In het tuinhuis (theaterregie: Gerardjan Rijnders).

Bibliografie