Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Als hij 12 jaar is, wordt Yusuf door zijn vader als delging van schulden meegegeven aan een rijke koopman. Van het eenvoudige Afrikaanse platteland komt hij plotseling terecht in het complexe stadsleven.
Titel
Paradijs : roman
Auteur
Abdulrazak Gurnah
Vertaler
Tinke Davids
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Paradise
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2022 | Andere uitgaven
350 p.
ISBN
9789029095730 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De houdgreep van tradities

Eindelijk is er weer een roman van de Nobelprijswinnaar 2021 beschikbaar in het Nederlands. In Paradijs (1994) van Abdulrazak Gurnah is traditionele cultuur een keurslijf en de jeugd een kort seizoen.

Het mag een half wonder heten dat Paradijs in de boekhandel ligt. Immers, deze roman van Abdulrazak Gurnah (73), dateert uit 1994 en van een heruitgave zou geen sprake zijn als de uit Zanzibar afkomstige auteur in 2021 de Nobelprijs niet had gewonnen. De bekroning kwam als een totale verrassing: de schrijver was in het Westen niet bepaald gevierd, in Afrikaanse universiteiten werd zijn werk nauwelijks bestudeerd en zelf dacht hij dat het een grap was toen hij vanuit Stockholm werd gebeld met de goede tijding.

Paradijs, dat indertijd op de shortlist van de Booker Prize belandde, is bovendien Gurnahs op één na enige roman in het Nederlands. Eerder verscheen Herinneringen aan mijn zwarte rotjeugd, zijn debuut uit 1987. Wellicht komt daar nu verandering in.

Paradijs is een coming-of-ageroman die zich afspeelt in het Oost-Afrika van de nadagen van de Duitse kolonisatie. Het hoofdpersonage is de 12-jarige Yusuf die als slaaf wordt gegeven aan 'oom Aziz', om de…Lees verder

Een gelaagde historische roman over opgroeien, kolonialisme en identiteit. De jonge Oost-Afrikaanse Yusuf wordt op reis gestuurd, zonder te weten waarom. Dan blijkt dat hij aan zijn oom is afgedaan om de schulden van zijn vader te betalen en dat het maar de vraag is of hij ooit nog thuis zal komen. Op zijn reis wordt hij geconfronteerd met zichzelf en het door kolonialisme verscheurde continent, met zijn vele verhalen. Het boek is in talige stijl geschreven. 'Paradijs' zal een brede tot literaire lezersgroep aanspreken. Abdulrazak Gurnah (Zanzibar, 1948) is schrijver en academisch docent. Hij won eerder de prestigieuze Nobelprijs voor de Literatuur.

Over Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah (Zanzibar, 20 december 1948) is een Tanzaniaans schrijver, die leeft en werkt in Engeland en de Britse nationaliteit heeft. In 2021 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur. De rode draad in zijn werk is het sluimerende trauma van kolonialisme, oorlog en ontheemd zijn. Het verhaal van de vluchteling, de migrant, de buitenstaander die verscheurd wordt tussen twee of meer werelden. Gurnah is de eerste zwarte schrijver die deze prijs krijgt sinds Toni Morrison in 1993.

Leven en werk

Abdulrazak Gurnah groeide op in het toenmalige Britse protectoraat Zanzibar dat sinds 1964 deel uitmaakt van Tanzania. Hij woonde in Malindi, een wijk van de hoofdstad Zanzibar. Zijn leven veranderde voorgoed op 12 januari 1964 door de gewelddadige Revolutie van Zanzibar. De Afrikaanse meerderheid op het eiland richtte zich tegen een minderheid van Arabische grootgrondbezitters. Een groot aantal Ara…Lees verder op Wikipedia