Een inspecteur van politie gaat zo op in het criminele milieu dat hij geen haar beter lijkt te zijn dan de misdadigers die hij in toom moet houden
Titel
Bad lieutenant / dir. by Abel Ferrara ; screenplay by Zoe Lund ... [et al.]
Regisseur
Abel Ferrara
Acteur
Frankie Acciarito Harvey Keitel Brian MacElroy Frankie Thorn
Scenarist
Zoe Lund
Taal
Engels
Uitgever
A-Film, 2011 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1992
Speelduur
96 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8716777936078
mooov

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 28 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse thriller uit 1992 van Abel Ferrara, met Harvey Keitel en Brian McElroy. Een inspecteur van politie gaat zo op in het criminele milieu dat hij geen haar beter lijkt te zijn dan de misdagiers die hij in toom moet houden. Antoinette Polak (NRC): '(...) in Ferrara's film speelt hij (red./Keitel) de rol van zijn leven, zonder een spoor van twijfel of angst om verder te gaan (...). Huib Stam (Volkskrant): 'Waaraan niemand met goede ogen zich kan onttrekken is de enorme energie van Ferrara's regie en Keitels spel. Die filmische lef levert een aantal sublieme scènes op, die door de religieuze context de invalshoek krijgen zonder welke ze misschien gratuit of gezocht zouden lijken. Die helse afdaling in de ziel van de bad lieutenant is om aan te tonen dat er een ziel bestaat, bij hem, dus bij iedereen. Daarom is Bad lieutenant behalve een briljante, deprimerende en gore film ook een heel blij meesterwerk.' De dvd bevat geen extra's.

Over Abel Ferrara

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Abel Ferrara (New York, 19 juli 1951) is een Amerikaans filmregisseur die gespecialiseerd is in het maken van duistere, sombere en vaak nihillistische films waarin hij de psychologische aftakeling van eenzame personages tegen de achtergrond van een grote stad (vaak New York) verfilmt. Verder worden zijn films gekenmerkt door katholieke symboliek en een kritische visie op actuele, maatschappelijke en politieke thema's.

Abel Ferrara staat bekend om zijn strikt onafhankelijke manier van werken. Hij werkt met een zo laag mogelijk budget en doet zo veel mogelijk zelf aan zijn films (regie, productie, script, montage). Hij filmt alles in eigen beheer en zonder bemoeienis van grote studio's.

Door zijn ongenuanceerde enscenering van geweld, seks en drugsgebruik veroorzaken zijn films in de Verenigde Staten vaak grote controverse. Daarentegen krijgt hij vanwege zijn realistische, vaak documentaire-achtige, camerawerk vaak veel lof van critici.

Ferrara's beroemd…Lees verder op Wikipedia