Mary Dinkle en Max Horovitz weten ondanks hun enorme verschil in leeftijd en levensstijl dankzij het schrijven van brieven een hechte vriendschap op te bouwen.
Onderwerp
Eenzaamheid
Titel
Mary and Max
Regisseur
Adam Elliot
Componist
Dale Cornelius
Uitvoerder
Philip Seymour Hoffman Toni Collette Eric Bana
Taal
Engels
Uitgever
A Film, 2011
1 blu-ray
Oorspr. opname
2009
Speelduur
ca. 93 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8716777935682

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een klei-animatiefilm van de Australische Adam Elliot, zijn eerste lange film en de opvolger van de korte film 'Harvie Krumpet', waarmee hij in 2003 een Oscar won. Het is het verhaal van twee eenzame mensen, die elkaar twintig jaar lang brieven schreven. De ene is Daisy Dinkle, een achtjarig meisje in Melbourne, Australië, dat gepest wordt op school en verwaarloosd door haar ouders. Ze kiest een willekeurig adres uit de telefoongids van New York en schrijft aan Max Horowitz. Max is 44 jaar, te dik, en heeft naar later blijkt het syndroom van Asperger. De animatie doet denken aan Wallace & Gromit, maar de film is scherper, somber van kleur en sfeer en behandelt veel zware onderwerpen. Nico Krols (DeMorgen.be): '(...) Mary and Max wordt nooit droefgeestig, is wel altijd geestig en soms droevig. Elliot rijgt een tedere en broze emotionele lijn door de anekdotische kroniek van een briefrelatie en werkt subtiel in op de gevoelens zonder aan het zagen te slaan. De geanimeerde wereld die hij…Lees verder

Over Adam Elliot

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Adam Elliot

Adam Elliot (Melbourne, 2 januari 1972) is een Australisch regisseur van animatiefilms met een specialisatie in klei-animatie. In 2003 won hij de Oscar voor beste korte animatiefilm met zijn korte film Harvie Krumpet. Hierna ging hij vijf jaar aan het werk voor zijn eerste avondvullende film, Mary and Max, die in 2009 bij de opening van het Sundance Film Festival in première ging.

Elliots animatiefilms zijn semi-fictionele biografieën en staan volledig in het teken van de karakters, die tot in de details worden blootgesteld aan de kijker. Zelf noemt Elliot zijn films "clayographies", biografieën van klei.

Stemacteurs die met Elliot hebben samengewerkt zijn onder andere Philip Seymour Hoffman, Toni Collette, Geoffrey Rush, Eric Bana en Barry Humphries.

Filmografie

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek