Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De zondvloed 1916-1931 : het ontstaan van een nieuwe wereldorde

Adam Tooze (auteur)
+1
De zondvloed 1916-1931 : het ontstaan van een nieuwe wereldorde
×
De zondvloed 1916-1931 : het ontstaan van een nieuwe wereldorde De zondvloed 1916-1931 : het ontstaan van een nieuwe wereldorde

De zondvloed 1916-1931 : het ontstaan van een nieuwe wereldorde

‘Een magnifieke demonstratie van de uitleggende kracht van geschiedenis.’ The Times

In De zondvloed kijkt Adam Tooze naar de verschuivende machtsverhoudingen tijdens het interbellum. Van de slagvelden van Verdun in 1916 naar de financiële crisis in 1931, van Sjanghai naar Berlijn en van Sint-Petersburg naar Washington.

Het boek geeft antw

Titel
De zondvloed 1916-1931 : het ontstaan van een nieuwe wereldorde
Auteur
Adam Tooze
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The deluge
Editie
1
Uitgever
Houten: Spectrum, 2014
694 p., [16] p. pl. : ill.
ISBN
9789000338634 (hardback)
Plaatsingssuggestie
927.4 (SISO) Interbellum (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In een mooie, verhalende stijl beschrijft de Brits/Amerikaanse historicus Adam Tooze de nieuwe wereld die uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) te voorschijn komt. In deze oorlog gingen het Habsburgse, het Ottomaanse en het tsaristische rijk ten onder en dat leidde tot een herschikking van de kaart van Oost-Europa en het Midden-Oosten. Het democratische staatsbestel won veld, maar tegelijkertijd was de in 1918 gewonnen vrede geen oplossing voor het conflict, zodat onvrede bleef. Maar het effect van de oorlog reikte verder. Oude Europese machten als Engeland verloren status op het wereldtoneel, waar Amerika opkwam als nieuwe supermacht. De vraag was in het eerste decennium na de oorlog wel: wat voor macht en wat voor wereld? Wilde Amerika wel supermacht zijn en hoe stabiel was het land economisch? Tooze vat dit brede spectrum aan gebeurtenissen in een groot verhaal over een zondvloed, dat soms aan de boeken van Barbara Tuchman doet denken. De brede greep en de verteltrant bieden een p…Lees verder

Over Adam Tooze

CC BY 3.0 - Foto van/door librairie mollat (youtube)

J. Adam Tooze (Londen, 5 juli 1967) is een Engelse historicus, professor aan de Columbia-universiteit en aldaar directeur van het European Institute.

Daarvoor was hij reader in 20e-eeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Cambridge en Gurnee Hart fellow in geschiedenis aan het Jesus College, Cambridge. Na zijn vertrek uit Cambridge in 2009 bracht hij zes jaar door aan de Yale-universiteit als hoogleraar moderne Duitse geschiedenis en director of the International Security Studies (ISS) bij het MacMillan Centre. Via zijn boeken (zoals Crashed) en zijn online nieuwsbrief (Chartbook) bereikt hij een gevarieerd publiek van historici, investeerders, bestuurders en anderen.

Lees verder op Wikipedia