Daisy
Nederlands

Koning van de Yukon : stroomafwaarts door Alaska

Adam Weymouth (auteur), Paul van der Lecq (vertaler), Ineke Lenting (vertaler)
Reisverslag van een kanotocht over de Yukonrivier door Canada en Alaska waarin de bedreigde chinookzalm een grote rol speelt.
Titel
Koning van de Yukon : stroomafwaarts door Alaska
Auteur
Adam Weymouth
Vertaler
Paul van der Lecq Ineke Lenting
Verteller
Tom Meeus  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Kings of the Yukon : an Alaskan river journey
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2019
1 cd
Speelduur
10:55
Oorspr. uitgever
Thomas Rap
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Schuift de kano naar zee

De rivier af, veel evidenter kan een reisverhaal niet zijn. Velen deden het Adam Weymouth voor, maar hij volgde de koningszalm, met al zijn zintuigen op scherp.

In 2013 woonde de jonge Britse journalist Adam Weymouth een rechtszaak bij in Alaska. Leden van de Joepik-stam waren door de Amerikaanse overheid aangeklaagd omdat ze op koningszalmen hadden gevist. De chinook of koningszalm, de grootste en naar verluidt lekkerste van de Pacifische zalmsoorten, was in het dieet van de inheemse stam een belangrijke bron van eiwitten. Maar de koningszalm is bedreigd. Na een lange strijd van natuurbeschermers is vissen op de chinook door de Amerikanen en de Canadezen streng gereguleerd.

Dat visverbod is een inperking van de religieuze vrijheid, vonden de Joepik-vissers. De geest van de zalm zal beledigd zijn en niet terugkomen als hij merkt dat er niet op hem gevist wordt. De rechter had geen oren naar dat argument, de Joepiken werden veroordeeld en beboet. Natuurbehoud werd dringender geacht dan cultuurbehoud.

Weymouth was zo gegrepen door de zaak dat hij met een kano de Yukon ging afvaren, de rivier met de grootste zalmtrek ter wereld,…Lees verder

Reisverslag van een tweetal kanotochten over de meer dan 3000 kilometer lange rivier de Yukon die stroomt door Canada en Alaska. Rode draad is de levenscyclus van de konings- of chinookzalm die hier geboren wordt en na een jarenlang verblijf in de Stille Oceaan weer stroomopwaarts naar de bron terugkeert om eieren te leggen. De vis speelt een grote rol in de levens van de oorspronkelijke bewoners van het stroomgebied maar door jarenlange overbevissing wordt deze cultuur in zijn voortbestaan bedreigd. Dit debuut van journalist Adam Weymouth is doorspekt met zalm-gerelateerde informatie, afgewisseld met achtergronden over natuur en milieu en verhalen over de mensen die hij onderweg tegenkomt. Zijn journalistieke ervaring – onder meer voor The Guardian en The Atlantic - komt duidelijk naar voren maar op literair vlak moet hij zo nu en dan de juiste balans nog vinden. Heel opvallend is de afwezigheid van foto’s en de enige kaart in het boek is van matige kwaliteit. Onderhoudend en interes…Lees verder

Man op avontuur met vis: zalmtrek en palingmysterie

Een boek over de ijzersterke zalm dwingt de auteur tot actieve reportage, terwijl de mysterieuze paling uitnodigt tot mijmeren.

Het idee is aanlokkelijk: een kanotocht van drieduizend kilometer over de Yukon, een van de langste rivieren van Noord-Amerika. Hij ontspringt in het westen van Canada en stroomt met een wijde boog door Alaska de Beringzee in.

Maar eerst moet je door de nodige stroomversnellingen. "Het gemurmel van de rivier wordt een allesverslindend gebulder. De golven rijzen op, boosaardig, met enorme dalen en borrelende koppen. De boot bokt eroverheen. [...] Achter rotsblokken die van verre berghellingen naar beneden zijn getuimeld bevinden zich gapende kuilen waarin de boot als een muntje om zou floepen."

"Dat was dus de makkelijkste," zegt de gids die je door dit kolkende water leidt. En dan zullen we het maar even niet hebben over de kans om 's avonds, eenmaal aangemeerd, je tentje opgezet, een beer in de weg te lopen.

De Britse journalist Adam Weymouth liet zich door dit alles niet ontmoedigen, en bereikte de rivierdelta zonder kopje onder te gaan of in een berenmaag te…Lees verder