Boek

Bruxelles: Meline, Cans et compagnie, 1845-1862 | Andere uitgaves
6 dl. : ill.
Aantekening
Dl. 1 en 2 uitgegeven door de Société typographique belge, Ad. Wahlen et compagnie te Brussel
Frankrijk 944.8 (SISO)

Over Adolphe Thiers

Marie Joseph Louis Adolphe Thiers (Marseille, 16 april 1797 – Saint-Germain-en-Laye, 3 september 1877) was een Franse politicus en geschiedkundige. Hij was een toonaangevende geschiedkundige van de Franse Revolutie, met een meerdelig boek dat stelde dat het republikanisme van de Revolutie het centrale thema van de moderne Franse geschiedenis was.

Thiers was premier in 1836, 1840 en 1848. Hij was tegenstander van keizer Napoleon III, die heerste van 1848 tot 1871. Na de omverwerping van het Tweede Keizerrijk kwam hij opnieuw aan de macht en zijn onderdrukking van de revolutionaire Commune van Parijs in 1871 doodde 35.000 Parijzenaars. Aanvankelijk was hij Staatshoofd (eigenlijk een voorlopige president van Frankrijk) van 1871 tot 1873, daarna voorlopige president. Hij verloor zijn macht in 1873, toen Patrice de Mac-Mahon volwaardig president van de Republiek werd.

Leven

Thiers studeerde rechten in Aix-en-Provence…Lees verder op Wikipedia