Boek
Nederlands

Dubbelliefde : roman

Adriaan Van Dis (auteur)
+1
Dubbelliefde : roman
×
Dubbelliefde : roman Dubbelliefde : roman

Dubbelliefde : roman

Genre:
Een aankomend student in Amsterdam in de jaren zeventig neemt voluit deel aan alle aspecten van het stadsleven.
Titel
Dubbelliefde : roman
Auteur
Adriaan Van Dis
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Augustus, 2015 | Andere uitgaves
301 p.
ISBN
9789025444921 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dubbelliefde is een roman over seks en politiek". Met deze zin opent de omslag om deze ontroerende roman van Adriaan van Dis. Maar de roman behelst veel meer dan deze twee woorden suggereren. De ondertitel dekt de lading misschien beter: 'Geschiedenis van een jongeman'. Het gaat hier nl. om een generatieroman van een jongeman die opgroeit in de woelige jaren '60 en '70 en die op zoek is naar zijn ware aard: "Het ging me niet om homoseksualiteit of heteroseksualiteit, maar om de durf je ware aard te tonen -- wat dat ook was".

De jongen groeit op in Halfstad, een rijke plaats in het Gooi, waar hij zich niet thuisvoelt. Hij voelt zich evenmin thuis bij zijn moeder en vier halfzussen. Zijn vader is dood, maar blijft hem achtervolgen bij zijn doen en laten. Hij wil dit alles ontvluchten door toneelspeler te worden, overtuigd als hij is van zijn eigen kunnen dat hij iedereen kan spelen, iedereen kan zijn. Zijn inschrijving voor de toneelschool mislukt echter jammerlijk, omdat …Lees verder
Tony is een jonge man op zoek naar zijn identiteit. Hij zoekt naar en experimenteert met zijn seksuele geaardheid, zowel met mannen als vrouwen. Ook de titel wijst in die richting en daarmee is 'Dubbelliefde' een van de weinige romans over biseksualiteit. Tony zoekt ook naar zijn intellectuele identiteit. Hij wil toneelspeler worden, maar zijn arrogantie speelt hem parten. Hij gaat studeren in het woelige Amsterdam en experimenteert ook met politieke ideeën en idealen in de jaren zeventig. Deze roman is op en top Adriaan van Dis (1946). In zijn thematiek, maar ook in de schrijfstijl, die makkelijk leest maar toch ook 'sophisticated' genoemd mag worden. De roman is meeslepend en toch humoristisch, ernstig, maar ook verrassend.