Professor vat een gepassioneerde liefde op voor de twaalfjarige dochter van zijn hospita
Titel
Lolita / dir. by Adrian Lyne ; screenplay by Stephen Schiff ; based on the novel by Vladimir Nabokov
Regisseur
Adrian Lyne
Naar het werk van
Vladimir Nabokov
Componist
Ennio Morricone 1928-2020
Scenarist
Stephen Schiff
Acteur
Jeremy Irons Melanie Griffith Frank Langella
Taal
Engels
Uitgever
[Hilversum]:: A-Film, 2002 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1997
Speelduur
137 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8716777003220

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 22 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Verfilming van het gelijknamige boek van Vladimir Nabokov door regisseur Adrian Lyne (Fatal attraction) met in de hoofdrollen o.a. Jeremy Irons als de leraar Humbert Humbert die trouwt met zijn hospita (Melanie Griffith) om maar één reden. Haar twaalf jaar oude dochtertje Lolita (Dominique Swain) voor wie hij een obsessieve liefde opvat. Hun relatie zet hun leven op losse schroeven. De Movie & Video guide 2001 noemt de film een 'Exceptional remake from Vladimir Nabokov's notorious novel (...).' In deze versie wordt ons de bron van zijn obsessie onthuld, en dat is maar een reden waarom hij op kan tegen Kubricks versie uit 1962 en deze op sommige punten zelf overstijgt ... Alhoewel Peter Seller moeilijk gemist kan worden, is Jeremy Irons een perfecte Humbert en Swain perfect als het object van zijn verlangen. 3 1/2 ster. Als extra bevat de dvd filmografieën van de regisseur en vier hoofdrolspelers.

Over Adrian Lyne

Adrian Lyne (Peterborough, 4 maart 1941) is een Engelse filmregisseur en -producer.

Hij is bekend voor films met seksueel beladen karakters met zwoele, geërotiseerde sferen, waarbij hij effecten gebruikt als natuurlijk licht en rookmachines om een zachtere focus neer te zetten. Hij begon met tv-commercials.

Hij regisseerde de muziekvideo voor de titelsong van Flashdance met de naam "Maniac" van Michael Sembello. Hij ontving een nominatie van de Academy Award voor beste regisseur in 1988 voor Fatal Attraction.

Filmografie

Als regisseur:

  • Foxes (1980)
  • Flashdance (1983)
  • 9½ Weeks (1986)
  • Fatal Attraction (1987)
  • Jacob's Ladder (1990)
  • Indecent Proposal (1993)
  • Lolita (1997)
  • Unfaithful (2002) (ook producent)
  • Two Minutes to Midnight (2007)

Suggesties