Boek
Nederlands

De hond wil meer

Aesopus (naar het werk van)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Een hond wil een heel groot bot. Hij kijkt in de vijver. Daar ziet hij een hond met een groter bot. Hij wil het pakken. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Hebzucht
Leesniveau
AVI 2, AVI E3, AVI M3
Titel
De hond wil meer
Naar het werk van
Aesopus
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The greedy dog
Uitgever
Mechelen: Bakermat, 2013
32 p.
ISBN
9789054618966 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit is een bewerking van de klassieke Griekse fabel van Aesopus, waarin de moraal van het verhaal centraal staat: wie te inhalig is, eindigt met niets. Een hond wil een heel groot bot, kijkt in het spiegelend oppervlak van de vijver, ziet daar een andere hond die een nog groter bot heeft en wil dat pakken: het bot verdwijnt in het water. Geïllustreerd met mooie, zachtgekleurde paginavullende illustraties, is dit een goed verzorgd leesboekje op AVI-M3. Met leeslint en vier kleine kijk-raadplaatjes met spelletjes achterin, inclusief de oplossingen. Een leuk boekje dat kinderen als snel zelfstandig kunnen lezen, al bevat het enkele tweelettergrepige woorden. Leuk ook dat de moraal van dit verhaal wordt toegelicht, al is dit stukje tekst voor de doelgroep wat te moeilijk. Vanaf ca. 6 jaar.

Over Aesopus

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door user:shakko

Aesopus (ca. 620 v.Chr. – ca. 560 v.Chr.), of Aisopos (Oudgrieks: Αἴσωπος), was een Griekse dichter van fabels. De zogenaamde fabels van Aesopus genoten in de oudheid al faam en vormden een inspiratiebron voor latere auteurs.

Biografie

Aesopus' biografische gegevens zijn fragmentarisch en omstreden. Zijn geboorteplaats is onbekend, Aristoteles bericht dat hij van Thracische oorsprong was. Ook Frygië wordt als mogelijk geboorteland genoemd.

Volgens Herodotos (Hist. 2, 134) was Aesopus zoon van een slaaf en was hij als slaaf in dienst bij Iapedon of Iadmon. In dezelfde passage wordt vermeld dat de fabeldichter werd vermoord. Herodotos beschouwt dit verhaal klaarblijkelijk als bekend en gaat er niet verder op in. Een nadere toelichting van het verhaal wordt ons verschaft door Herakleidos Pontikos: Aesopus zou er onterecht van beschuldigd zijn een Apollo-beeldje uit de temp…Lees verder op Wikipedia

Suggesties