Boek
Nederlands

De leeuw en de muis : naar een verhaal van Aesopus

Aesopus (naar het werk van), Catalina Steenkoop (vertaler)

De leeuw en de muis : naar een verhaal van Aesopus

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De muis maakt een leeuw wakker. Hij is heel boos. Maar de muis zegt: dood me niet. Op een dag red ik jou! Maar kan een kleine muis een leeuw redden? AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Onderwerp
Ruzie
Leesniveau
AVI 3, AVI E3
Titel
De leeuw en de muis : naar een verhaal van Aesopus
Naar het werk van
Aesopus
Vertaler
Catalina Steenkoop
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The lion and the mouse
Editie
1
Uitgever
Mechelen: Bakermat, 2014
27 p. : ill.
ISBN
9789059240766 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als de muis de leeuw aan zijn neus kriebelt, wordt deze wakker en is boos! Maar de dappere muis zegt: dood me niet. Op een dag red ik jou! De leeuw moet zo hard lachen dat de muis kan vluchten. Op een dag loopt de leeuw in een val en zit vast in het net. De muis knaagt en knaagt, totdat de leeuw vrij is. Leeuw is blij met zijn dappere vriend! De fabel wordt verteld aan de hand van mooie prenten, eenvoudig, zacht van kleur en met zichtbare gevoelens bij muis en leeuw. De tekst is op AVI-E3, in korte zinnen, soms regeloverstijgend en van hoofdletters en verschillende leestekens voorzien. Als je het boekje helemaal uitgelezen hebt, staan er achterin wat spelletjes (begrijpend lezen, woordenschat, geheugen): zoek de volgorde in de prenten, welke woorden horen bij leeuw of muis en kies de juiste zin bij de prent. Het boekje eindigt met een antwoordenpagina en een infoblokje ‘over dit verhaal’ (fabel van Aesopus, 4000 jaar geleden, Griekenland). Handzame, van oorsprong Engelse uitgave uit d…Lees verder

Over Aesopus

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door user:shakko

Aesopus (ca. 620 v.Chr. – ca. 560 v.Chr.), of Aisopos (Oudgrieks: Αἴσωπος), was een Griekse dichter van fabels. De zogenaamde fabels van Aesopus genoten in de oudheid al faam en vormden een inspiratiebron voor latere auteurs.

Biografie

Aesopus' biografische gegevens zijn fragmentarisch en omstreden. Zijn geboorteplaats is onbekend, Aristoteles bericht dat hij van Thracische oorsprong was. Ook Frygië wordt als mogelijk geboorteland genoemd.

Volgens Herodotos (Hist. 2, 134) was Aesopus zoon van een slaaf en was hij als slaaf in dienst bij Iapedon of Iadmon. In dezelfde passage wordt vermeld dat de fabeldichter werd vermoord. Herodotos beschouwt dit verhaal klaarblijkelijk als bekend en gaat er niet verder op in. Een nadere toelichting van het verhaal wordt ons verschaft door Herakleidos Pontikos: Aesopus zou er onterecht van beschuldigd zijn een Apollo-beeldje uit de temp…Lees verder op Wikipedia

Suggesties