Boek
Nederlands

De vos en de ooievaar

Aesopus (naar het werk van), Alessandra Roberti (illustrator), Karl Ruhmann (auteur)
De vos en de ooievaar nodigen elkaar uit voor het eten, maar het loopt anders dan de vos denkt. Prentenboek met een bewerking van een fabel, voorzien van kleurige illustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
De vos en de ooievaar / een fabel van Aesopus ; verteld door Karl Ruhmann ; met ill. van Alessandra Roberti
Naar het werk van
Aesopus
Illustrator
Alessandra Roberti
Auteur
Karl Ruhmann
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Fuchs und Storch
Uitgever
[Voorschoten]:: De Vier Windstreken, 2003 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
90-5579-914-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een vos nodigt een ooievaar uit om bij hem te komen eten maar omdat de vos alles op platte borden serveert, gaat de ooievaar hongerig naar huis. Dan nodigt de ooievaar de vos uit en natuurlijk wordt het eten dan opgediend in hoge flessen en kruiken met een nauwe halsopening zodat de vos zonder eten vertrekt. Fabels zijn verhalen met een moraal en hebben een opvoedkundig karakter. De moraal hierin is natuurlijk: "Leer om leer" of "Hoe zoet kan de wraak zijn" en ook nog "Boontje komt om zijn loontje". Een kleurrijk prentenboek waarin de bekende fabel van de beroemde Griekse fabeldichter Aesopus op een humoristische manier wordt verteld en uitgebeeld. De illustraties die meestal 2 bladzijden beslaan, zijn warm van kleur en geven de sfeer van het verhaal goed weer. Tekst en illustraties zijn harmonieus samengevoegd. Samen met volwassenen zullen jonge kinderen vanaf ca. 5 jaar kunnen genieten van dit geestige verhaal.

Over Aesopus

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door user:shakko

Aesopus (ca. 620 v.Chr. – ca. 560 v.Chr.), of Aisopos (Oudgrieks: Αἴσωπος), was een Griekse dichter van fabels. De zogenaamde fabels van Aesopus genoten in de oudheid al faam en vormden een inspiratiebron voor latere auteurs.

Biografie

Aesopus' biografische gegevens zijn fragmentarisch en omstreden. Zijn geboorteplaats is onbekend, Aristoteles bericht dat hij van Thracische oorsprong was. Ook Frygië wordt als mogelijk geboorteland genoemd.

Volgens Herodotos (Hist. 2, 134) was Aesopus zoon van een slaaf en was hij als slaaf in dienst bij Iapedon of Iadmon. In dezelfde passage wordt vermeld dat de fabeldichter werd vermoord. Herodotos beschouwt dit verhaal klaarblijkelijk als bekend en gaat er niet verder op in. Een nadere toelichting van het verhaal wordt ons verschaft door Herakleidos Pontikos: Aesopus zou er onterecht van beschuldigd zijn een Apollo-beeldje uit de temp…Lees verder op Wikipedia

Suggesties