Boek
Nederlands

Asbestemming : een requiem

Schets van het leven van de vader van de schrijver, naar aanleiding van diens dood.
Titel
Asbestemming : een requiem
Auteur
A.F.Th. Van der Heijden
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2012 | Andere uitgaves
302 p.
ISBN
9789023468295 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boek, gedeeltelijk dagboeksgewijs geschreven, is een eredienst aan de vader van de schrijver, in 1993 op 67-jarige leeftijd aan longemfyseem gestorven. Het is een overtuigende stilering van de feiten: het sterven en de crematie en naar aanleiding daarvan een zoektocht naar de 'erfenis' van zijn beminde vader, het alcoholisme. 'Ik weet niet meer uit wat voor misplaatste eerbied ik besloot me aan de feiten te houden, en hun weergave enigszins te stileren'. De titel komt uit een formulier van een uitvaartfirma. Het boek is een poëtisch, maar ook filosofisch eerbetoon aan een vader, die toch ook spiegelbeeld van de zoon is. Het sterven vindt plaats op de dag dat het eigen zoontje van de schrijver vijf jaar wordt. Het schamelste uit het leven van zijn vader probeert Van der Heijden om te smeden, net zolang tot ze in een roman als poëzie kunnen dienen. Daarin is hij ten volle geslaagd. Vrij kleine druk.

Over A.F.Th. Van der Heijden

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Adrianus Franciscus Theodorus (Adri) van der Heijden (Geldrop, 15 oktober 1951) is een Nederlandse schrijver. Hij begon te publiceren onder de naam Patrizio Canaponi en publiceerde ook onder zijn initialen, als A.F.Th.

Algemeen

Van der Heijden is een schrijver van autobiografische verhalen en romans. In zijn werk is het eigen leven van de schrijver te herkennen. Dit maakt dat het gehele oeuvre met elkaar verbonden is. Dat wil echter niet zeggen dat gebeurtenissen en personen in zijn werk een getrouwe afspiegeling zijn van zijn eigen leven: hij gebruikt deze vrij, om ze te combineren met fictie, filosofische uitweidingen en een treffende sfeertekening van de Nederlandse sociale en culturele geschiedenis vanaf de jaren vijftig.

Van der Heijden wordt weleens gezien als de vertegenwoordiger van een generatie die na de oorlog opgroeide; dit in tegenstelling tot schrijvers als Harry Mulisch, Willem Frederik …Lees verder op Wikipedia