Boek
Nederlands

De laatste pijl

Agave Kruijssen (auteur)
+1
De laatste pijl
×
De laatste pijl De laatste pijl

De laatste pijl

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Twee broers vechten aan het eind van de 14e eeuw om de macht over het hertogdom Gelre. Als de jongere broer verliefd wordt op de vrouw van een ander, is het einde nabij. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
De laatste pijl
Auteur
Agave Kruijssen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2008
102 p.
ISBN
9789020978056

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zoiets simpels als een verliefdheid? Kan dat je de kop kosten? Kan dat alles veranderen? Letterlijk alles?", zo lezen we in dit boek van Agave Kruijssen. Dat zijn nogal wat vraagtekens op een rij. En terecht, want er speelt hier meer dan een simpele verliefdheid. Als je weet wat er aan die verliefdheid is voorafgegaan dan is 'simpel' wel een levensgroot eufemisme voor zaken als broedertwist, jaloezie, heerszucht, huwelijksproblemen, domme vechtlust en misplaatst eergevoel.

Centraal staan twee verwende hertogszonen: Reinoud, wat schriel en bangerig uitgevallen, de oogappel van zijn vader, en Eduard, de jongste, brutaal en onbesuisd, de lieveling van zijn moeder. Wanneer hun vader, de hertog van Gelre sterft ? een kaartje vooraan in het boek toont de ligging van het hertogdom ? wordt de tienjarige Reinoud zijn opvolger. Al spoedig kiezen twee groepen van rivaliserende edelen, de Heekerens en de Bronckhorsten, partij voor een van de broers. Na jarenlange onderlinge strijd moeten R…Lees verder
Aan het eind van de 14e eeuw speelt zich in het hertogdom Gelre een broedertwist af. Zowel de oudste broer Reinoud als de jongste Eduard willen het hertogdom voor zichzelf hebben. Als Eduard de macht grijpt en Reinoud gevangen laat zetten, is het gedaan met de rust. Maar wanneer Eduard tevens verliefd wordt op de vrouw van een ander, is het einde nabij. De auteur heeft al veel historische gebeurtenissen en legenden voor de jeugd bewerkt. Ook dit is weer een toegankelijk geschreven verhaal, maar door het grote aantal personen dat erin voorkomt, moet je als lezer wel bij de les blijven. Daarnaast lopen droom en werkelijkheid regelmatig in elkaar over en worden sprongen heen en weer in de tijd gemaakt. Voorin een kaart van het gebied en achterin een stamboom met de voornaamste personen. Voor historisch geïnteresseerden vanaf ca. 12 jaar.

De laatste pijl

Gelre, midden veertiende eeuw. Twee broers willen hertog worden. Reinoud, de oudste maar minst bekwame, volgt zijn vader op. De jongere Eduard, lieveling van zijn moeder, verjaagt zijn broer en wordt de nieuwe hertog van Gelre. Intussen strijden twee groepen edelen om de macht. De Heekerens steunen Reinoud, de Bronckhorsten kiezen de kant van Eduard. Reinoud wordt opgesloten in een burcht aan de IJsel. Eduard, verloofd met de jonge Catharina van Holland, wordt verliefd op de mooie Cunera. Hij laat haar ontvoeren en overbrengen naar zijn jachtslot op de Veluwe. De verloofde van Cunera zint op wraak. Wanneer de hertog van Gulik door de Brabanders wordt aangevallen, wil Eduard zijn zwager ontzetten. Zijn leger overwint, maar hij wordt dodelijk getroffen door een pijl. Cunera’s geliefde, Herman Leers, heeft zich gewroken. Intussen wordt de zieke Reinoud uit zijn gevangenis bevrijd. Hij overleeft nog drie maanden. Even heerst er vrede, daarna ontbrandt opnieuw de strijd tussen de vijandige…Lees verder