Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De olifant

Agave Kruijssen (auteur)
+1
De olifant
×
De olifant De olifant
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De jonge, Ierse klerk Grimmar (ik-figuur) beschrijft hoe zijn Frankische meester Roeland een hoorn met een afschuwelijke klank probeert te veroveren in de burcht van reus Fledrik. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Middeleeuwen, Ridders
Titel
De olifant
Auteur
Agave Kruijssen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2007
120 p. : ill.
ISBN
9789085683827

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 37 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met Een ware held (De Leeswelp 2006, p. 261), deel één uit haar reeks over 'Razende Roeland', schreef Agave Kruijssen een boeiend kinderverhaal over ridderlijke esbattementen uit de kring van koning Karel. Met de reeks 'Sprookverhalen' had ze toen al een boekenrekje vol bewerkingen van middeleeuwse verhalen op haar actief, waarin 12-plussers bekende figuren uit de oude schriftelijke en orale literatuur konden ontmoeten, zoals Heer Halewijn, Elegast, Beatrijs, het Ros Beiaard, de vier Heemskinderen, het Vrouwtje van Stavoren, De vliegende Hollander... Dit tweede deel uit de 'Razende Roeland'-reeks bevat prettige kinderlectuur over de grote helden uit Karels entourage wiens heldendaden ironisch en mild ontluisterd worden voorgesteld aan jonge lezers uit de 21e eeuw.

Verteller is opnieuw de jonge Ierse monnik Grimmar Mankepoot, klerk van koning Karel aan het hof van Aken. Hij speelt ook een belangrijke rol in het verhaal: als trouwe schrijver van koning Karel en die…Lees verder
Grimmar Mankepoot is een Ierse kroniekschrijver in dienst van ridder Roeland, een neef van Karel de Grote. In de ik-vorm beschrijft hij de strijd van zijn Frankische meester, die in dit tweede tweede deel van de reeks 'Razende Roeland' een hoorn met een afschuwelijk snerpende klank, die 'de Olifant' genoemd wordt en alle vijanden schrik aanjaagt, probeert te veroveren in de burcht van de Saksische reus Fledrik. Onderweg stuiten ze op de mooie Oda, die tegen haar zin uitgehuwelijkt gaat worden aan Fledrik. Gelukkig dat Grimmar die slappe spieren heeft, wel erg slim is, zodat hij zijn meester goed kan helpen. Ook de hulp van ridder Elegast, die kan toveren is onmisbaar. De klank van de hoorn is afhankelijk van degene, die hem bespeelt. Het spannende verhaal speelt in de tijd dat de Franken en Saksen nog volop strijd met elkaar leveren. Het wordt helemaal beschreven 'door de ogen' van Grimmar. Klein formaat, stevig gebonden boek met duidelijke letter; geïllustreerd met acht zwarte pentek…Lees verder

Razende Roeland. De olifant

‘De Olifant’ is het tweede deeltje in de serie 'Razende Roeland’. Ook hier vertelt Grimmar Mankepoot, de Ierse klerk, in de ik-persoon. In deel één bemachtigt Roeland, een neef van Karel de Grote, het zwaard Durendaal. In dit verhaal wil Roeland de hoorn Olifant op de Saksen veroveren. Dat lukt hem o.m. door de toverkunst van Elegast. Met een list veroveren de Franken de burcht en bevrijden Oda, die tegen haar zin uitgehuwelijkt werd aan de aanvoerder van de Saksen. Zo heeft Roeland én zijn hoorn én zijn mooie Oda. De schrijfster probeert de taal van de Saksen na te bootsen en vervormt eigennamen zoals Fledrik (Frederik) en Tulpijn (bisschop Turpijn). Een beetje kinderachtig. Een foute keuze lijkt me ook de gotische beginletter van elk hoofdstuk. De knappe illustraties zijn beter dan de tekst.