Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een ware held

Agave Kruijssen (auteur)
+1
Een ware held
×
Een ware held Een ware held
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De jonge, Ierse klerk Grimmar beschrijft hoe hij gevangen werd genomen door de Saksen. En hoe een mysterieuze man, genaamd Razende Roeland, hem probeerde te bevrijden. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Middeleeuwen, Ridders
Titel
Een ware held
Auteur
Agave Kruijssen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2006
127 p. : ill.
ISBN
90-8568-351-3

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Agave Kruijssen verwerkte haar voorliefde voor middeleeuwse vertellingen al in een tiental "sprookverhalen", d.w.z. gesproken, vertelde verhalen over jonkvrouwen, koningen en ridders die op queeste gaan. Met Een ware held brengt ze het eerste deel van een nieuwe reeks over de held Roeland, geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar. Ze laat het verhaal vertellen door de Ierse klerk Grimmar, die voor Karel de Grote wetten in zinnen moet gieten en voorraden noteren, maar in zijn vrije tijd werkt aan "een waargebeurd en wonderlijk verhaal" over Karels neef Roeland, de grootste held van zijn tijd. Na een helse tocht door Saksisch gebied ontmoet hij Roeland in Erenburg, en samen ontsnappen ze aan koning Widukind. Roeland laat zich kort daarna ook kennen in zijn andere gedaante, die van licht ontvlambare aanbidder van vrouwelijk schoon. Aan Karels hof in Aken vertelt Grimmar het verhaal van hun Saksisch avontuur, zodanig opgesmukt en vol leugens dat ze, en vooral Roeland dan, een davere…Lees verder
De jonge klerk Grimmar wordt op zijn reis van Utrecht naar Aken gevangen genomen door een groep Saksen. Hij wordt meegenomen naar kasteel Erenburg en wordt daar gevangen gezet met vier andere Franken. Maar Grimmar heeft gemerkt, dat ze de hele dag achtervolgd zijn door een mysterieuze man; deze man - genaamd Razende Roeland - zorgt er ook voor dat Grimmar en de andere Franken uiteindelijk bevrijd worden. Het spannende verhaal speelt in de tijd dat de Franken en Saksen nog volop strijd met elkaar leveren. Het wordt helemaal beschreven 'door de ogen' van Grimmar. De tekst is gedrukt in duidelijke letter met schreef, de illustraties bestaan uit realistische lijntekeningen die hier en daar met grijstinten zijn ingevuld. Dit boek is het eerste deel uit een serie en maakt een verzorgde indruk. Van de auteur van de 'Sprookverhalen' een zeer spannend boek dat de sfeer van de riddertijd laat proeven. Vanaf ca. 9 jaar.

Razende Roeland. Een ware held

Ca 800 na C. Grimmar, een Ierse klerk, reist van Utrecht naar Aken. Hij wordt door de Saksen gevangen genomen. Ze sluiten hem op onder de Erenburg. Daar zitten nog vier Frankische ridders van Karel de Grote gevangen. Er wonen ook dwergen, die stevige zwaarden smeden. Grimmar kan hun het zwaard Durendaal ontfutselen. Hij geeft het aan Roeland, de neef van Karel. Dankzij de listen van de Ier verslaan de ridders de Saksen en de dwergen. Ze keren terug naar Ingelheim. Op ironische toon vertelt Grimmar Mankepoot in de ik-persoon over de strijd tussen de Franken en de Saksen. Hij zal de heldhaftige Roeland op zijn verdere avonturen volgen en zijn daden aan het perkament toevertrouwen. Wordt vervolgd. Leuk boekje in groot lettertype voor jonge lezers. Sappig Saksisch. Knappe illustraties.