Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Ontvoerd

Agave Kruijssen (auteur)
+1
Ontvoerd
×
Ontvoerd Ontvoerd
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Jonkvrouw Margaretha moet na de dood van haar vader bij haar oom gaan wonen om een echte dame te worden. Ze besluit samen met stalknecht Hendrik te vluchten. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Ontvoerd
Auteur
Agave Kruijssen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2013
191 p.
ISBN
9789401412148 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het roept romantische scenario’s op, de geschiedenis van het proces tegen Hendrik Everts in 1642. Hendrik Everts, een man uit het gewone volk, liep weg met jonkvrouw Margaretha van Coldenhove. Hij werd opgepakt en stond terecht voor ontvoering. Met een brief van Margaretha bewees hij zijn onschuld. Vier jaar later trouwden ze. Meer is er niet bekend. Voor Agave Kruijssen was het genoeg om er een spannend liefdesverhaal over twee jonge mensen uit verschillende standen van te maken. Zij liet hen de liefde voor een paard delen en het verlies van een vader. Het eerste brengt Hendrik en Marga bij elkaar, het tweede doet hen zichzelf in elkaar herkennen, over het standsverschil heen.
Hendrik is paardenknecht op het landgoed Coldenhove. Marga’s paard is zijn lievelingspaard. Marga weigert zich te gedragen als het meisje dat haar moeder van haar wil maken. Om aan het keurslijf te ontsnappen, gaat ze het liefst lange tochten rijden op de hei. Een val in de mist is het begin van de liefde…Lees verder
Sinds de dood van haar vader weigert jonkvrouw Margaretha (Marga) zich, zoals haar moeder graag wil, te gedragen als een dame. Zij rijdt het liefst op haar schimmel door de natuur. De stalknecht Hendrik zorgt voor de paarden van het kasteel van de familie Coldenhove en probeert zijn trieste verleden te vergeten. Als Marga verbannen zal worden naar de Wiersse om bij oom Rudolf opgevoed te worden tot een nette dame, vlucht zij op haar schimmel, samen met Hendrik. Er volgt een lange, gevaarlijke reis waarbij ze achtervolgd worden door de ruiters van oom Rudolf. Vlot leesbare historische roman (met levendige dialogen), waarbij Marga en Hendrik als personages goed worden uitgewerkt. Dat geldt ook voor hun relatie, waarbij het standsverschil een echte relatie in de weg staat. Het verhaal is chronologisch opgezet, met een goed volgehouden spanningsboog met een spannend slot. Erg mooi is hoe in de loop van het verhaal de lezer steeds meer over het verleden van Hendrik te weten komt. Uit het n…Lees verder

Ontvoerd

1642, in de IJsselstreek. Jonkvrouw Marga woont met haar moeder en broertje op Coldenhove. Haar vader is gestorven. Marga houdt vooral van paardrijden op de heide. Cupido, een blauwgrijze schimmel, is het laatste cadeau van haar vader. Maar haar moeder, edelvrouw Agnes, wil dat haar dochter op het kasteel van oom Rudolf bij haar nichtjes gaat logeren. Marga weigert. Op een nacht vlucht ze weg met Hendrik de stalknecht. Ruiters achtervolgen de jongelui. Hendrik wordt in Zutphen opgesloten.
Een ontroerend verhaal gebaseerd op ware feiten met een romantisch einde. Het handelt over oude en nieuwe adel en over de kleine man in de zeventiende eeuw. Coldenhove, een van de mooiste kastelen van de Veluwe, werd ooit als jachtslot gebruikt door de stadhouder Willem III.