Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De dag dat de gieren buigen

+1
De dag dat de gieren buigen
×
De dag dat de gieren buigen De dag dat de gieren buigen

De dag dat de gieren buigen

Genre:
Een blinde schrijver zwerft door de wereld en luistert naar de anonieme gesprekken om hem heen.
Titel
De dag dat de gieren buigen
Auteur
A.H.J. Dautzenberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2016
230 p.
ISBN
9789025449223 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De enige terugkerende verhaallijn in deze roman van Dautzenberg (1967) is die van Tamalone, een voormalige schrijver die, na plotseling blind te zijn geworden, zijn dagen zwervend door de stad doorbrengt, luisterend naar de gesprekken die om hem heen plaatsvinden. De rest van het boek bestaat uit korte hoofdstukken met louter een weergave van de gesproken tekst tussen telkens nieuwe, onbekende personages. Dialogen dus, dramascènes bijna, inhoudelijk variërend van Pokémon-flauwigheid tot bloedspannende conflicten. Samenhang tussen al deze gesprekken is niet vindbaar op anekdotisch niveau, wel hier en daar in thematiek. In hoeverre al deze dialogen samen verbinding hebben met de verhaallijn van Tamalone, is een vraag die de lezer zelf mag beantwoorden. Dat diffuse is karakteristiek voor Dautzenberg, die in zijn werk altijd de grenzen van het narratief opzoekt en op zeer getalenteerde wijze genres in elkaar laat overvloeien. Een vernieuwend literair werk en boeiende schets van mens en ma…Lees verder

Over A.H.J. Dautzenberg

Antonius Hedwig Jozef (Anton) Dautzenberg (Heerlen, 13 december 1967), meestal A.H.J. Dautzenberg genoemd, is een Nederlandse schrijver.

Literatuur

In 2004 verscheen Dautzenbergs eerste boek Doodspraak, een verzameling interviews - samen met Eric-Jan van Gorkum, onder andere uit Vara TV-Magazine en HUMO. Daarna publiceerde hij een aantal boeken onder het pseudoniem Troy Titane. In 2010 verscheen de absurdistische verhalenbundel Vogels met zwarte poten kun je niet vreten en in 2011 Samaritaan, over de keuze om bij leven een nier ter donatie af te staan aan een onbekende en de reacties daarop. Dautzenberg vertelde in 2014 in het VPRO-programma Nooit Meer Slapen dat hij deze nierdonatie had verzonnen. In 2016 bleek dat Dautzenberg tijdens het VPRO-programma met de waarheid speelde, en wel degelijk een nier heeft afgestaan.

Dautzenbergs werk valt geregeld in de prijzen e…Lees verder op Wikipedia