Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Extra tijd : roman

+1
Extra tijd : roman
×
Extra tijd : roman Extra tijd : roman

Extra tijd : roman

Genre:
In de laatste maanden voor het overlijden van zijn vader probeert een veertiger de kilte tussen hen te doorbreken, bijvoorbeeld door samen naar voetbalverslagen te luisteren.
Titel
Extra tijd : roman
Auteur
A.H.J. Dautzenberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Olympus, 2018 | Andere uitgaves
232 p. + gedichtenbundel : Windkracht nacht (13 p.)
Aantekening
De bijgevoegde gedichtenbundel is geschreven door A.H.J. Dautzenberg. De op de bundel vermeldde auteur Marcel Meulenberg is het fictieve personage uit het boek Extra tijd
ISBN
9789046706626 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het dan zover: de eerste roman over Roda JC Kerkrade is een feit. Dat dit hiaat in de Nederlandse letteren alsnog wordt opgevuld, is de verdienste van A.H.J. Dautzenberg, voorheen vooral bekend van zijn gekoketteer met de pedovereniging MARTIJN. Elk hoofdstuk van zijn tweede roman Extra tijd verhaalt over één wedstrijd aan het einde van het voetbalseizoen 2008-2009, het seizoen waarin Roda barragematchen speelde om het behoud in de eredivisie. Parallel met Roda’s strijd om lijfsbehoud vertelt Dautzenberg de laatste dagen van de terminale kankerpatiënt Gustaaf Meulenberg, gezien door de ogen van zijn zoon Marcel. Het lot van vader Meulenberg blijkt onlosmakelijk verbonden met dat van zijn favoriete voetbalploeg: Gustaaf zal het laatste familiereisje naar het Friese Waddeneiland Vlieland slechts halen als ook Roda zijn doodsstrijd nog enige weken weet te rekken.
Zelfs in het aanschijn des doods zijn vader en zoon echter…Lees verder
Weer een opmerkelijk en goed boek van de auteur (1967) van onder meer ‘Samaritaan’. De laatste maanden voor het overlijden van zijn vader poogt veertiger Marcel de afstandelijkheid tussen hen beiden te doorbreken. Dat gaat via de aloude kanalen van samen naar voetbalwedstrijden luisteren, naar westerns kijken of met Oskar de hond als mediator. Flarden radioverslaggeving van wedstrijden van eredivisieclub Roda JC uit Kerkrade uit 2009 larderen het verhaal zonder storend te zijn, al krijgt het verleden van Roda veel aandacht via flashbacks. Maar het is de enige (om)weg om toegang te forceren tot zijn gesloten vader, en wel zo veilig voor Marcel zelf, die door zijn geweten – als zwarte ruiter verbeeld – wordt uitgemaakt voor ‘lafaard’, omdat hij zijn liefde voor zijn vader niet durft uiten. 'Indianen huilen niet' - zo is hij immers opgevoed. Dicht op de alledaagse realiteit geschreven verhaal, met filmische elementen, over de worsteling van een zoon met verleden, verdriet en afscheid nem…Lees verder

Over A.H.J. Dautzenberg

Antonius Hedwig Jozef (Anton) Dautzenberg (Heerlen, 13 december 1967), meestal A.H.J. Dautzenberg genoemd, is een Nederlandse schrijver.

Literatuur

In 2004 verscheen Dautzenbergs eerste boek Doodspraak, een verzameling interviews - samen met Eric-Jan van Gorkum, onder andere uit Vara TV-Magazine en HUMO. Daarna publiceerde hij een aantal boeken onder het pseudoniem Troy Titane. In 2010 verscheen de absurdistische verhalenbundel Vogels met zwarte poten kun je niet vreten en in 2011 Samaritaan, over de keuze om bij leven een nier ter donatie af te staan aan een onbekende en de reacties daarop. Dautzenberg vertelde in 2014 in het VPRO-programma Nooit Meer Slapen dat hij deze nierdonatie had verzonnen. In 2016 bleek dat Dautzenberg tijdens het VPRO-programma met de waarheid speelde, en wel degelijk een nier heeft afgestaan.

Dautzenbergs werk valt geregeld in de prijzen e…Lees verder op Wikipedia