Boek
Nederlands

Rafelranden van de moraal : novelle

+1
Rafelranden van de moraal : novelle
×
Rafelranden van de moraal : novelle Rafelranden van de moraal : novelle

Rafelranden van de moraal : novelle

Genre:
Dautzenberg blikt terug op de afgelopen jaren, waarin hij veel stof deed opwaaien. Hij doneerde zijn nier aan een onbekende, publiceerde diverse fake-interviews, werd lid van pedofielenvereniging Martijn en bekritiseerde het succes van A.F.Th. van der Heijdens Tonio. Dit alles leidde tot kritiek, doodsbedreigingen, rechtszaken en zelfs ontslag.
Onderwerp
Ethiek
Titel
Rafelranden van de moraal : novelle
Auteur
A.H.J. Dautzenberg
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2013
90 p.
ISBN
9789025440961 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 9 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

A.H.J. Dautzenberg doet in Nederland al enige tijd vaak stof opwaaien. Met zijn woorden, maar ook met zijn daden. Zo doneerde hij een nier aan een onbekende en werd hij lid van pedofielenvereniging Martijn. Hij gaf verschillende fake-interviews en bekritiseerde het succes van Tonio, het bejubelde requiem dat A.F.Th. van der Heijden voor zijn zoon schreef. Dautzenberg, kortom, is geen politiek correcte jongen. En dat is ook helemaal niet zijn bedoeling.
Door alle commotie die volgt op Dautzenbergs provocaties zou je nog vergeten dat hij toch in de eerste plaats proza schrijft. Hij debuteerde succesvol met de verhalenbundel Vogels met zwarte poten kun je niet eten en ook zijn roman Extra tijd — net als Tonio een requiem, trouwens — werd terecht op veel bijval onthaald. In het boekje Rafelranden van de moraal neemt Dautzenberg even afstand, blikt hij terug op zijn acties en wat die veroorzaakten.
Eigenlijk is wat Dautzenberg doet heel eenvoudig: …Lees verder
Ook in dit boekje zet de schrijver en polemist Dautzenberg (1967) zich scherp en meedogenloos af tegen de, volgens hem, op dit moment heersende jaren vijftig mentaliteit, met morele truttigheid, eclatant conservatisme, talkshowliteratuur en zelfgenoegzaam realisme. Ruggengraat van het boekje, merkwaardig genoeg gepresenteerd als een novelle, wordt gevormd door zijn omstreden voordracht 'Tonio' over de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden, het fake-intervieuw met Lemmy en Arnold Grunberg in de VPRO-gids en zijn publicatie over de vereniging voor pedofielen Martijn, alle drie symbolen van morele verval. De tekst is scherp en Dautzenberg spaart niemand. Normale druk.

Over A.H.J. Dautzenberg

Antonius Hedwig Jozef (Anton) Dautzenberg (Heerlen, 13 december 1967), meestal A.H.J. Dautzenberg genoemd, is een Nederlandse schrijver.

Literatuur

In 2004 verscheen Dautzenbergs eerste boek Doodspraak, een verzameling interviews - samen met Eric-Jan van Gorkum, onder andere uit Vara TV-Magazine en HUMO. Daarna publiceerde hij een aantal boeken onder het pseudoniem Troy Titane. In 2010 verscheen de absurdistische verhalenbundel Vogels met zwarte poten kun je niet vreten en in 2011 Samaritaan, over de keuze om bij leven een nier ter donatie af te staan aan een onbekende en de reacties daarop. Dautzenberg vertelde in 2014 in het VPRO-programma Nooit Meer Slapen dat hij deze nierdonatie had verzonnen. In 2016 bleek dat Dautzenberg tijdens het VPRO-programma met de waarheid speelde, en wel degelijk een nier heeft afgestaan.

Dautzenbergs werk valt geregeld in de prijzen e…Lees verder op Wikipedia