Boek
Nederlands
Essays over thema's uit de filmcultuur en -geschiedenis, zoals regisseurs, absurdistische films, horror, mozaïekfilms en remakes.
Onderwerp
Film, Cinecittà
Titel
Van licht en donker
Auteur
A.H.J. Dautzenberg Diederik Stapel
Inleider
Maartje Wortel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Jurgen Maas, 2017
327 p., [16] p. platen : illustraties
Aantekening
Bundeling van de filmessays die Dautzenberg en Stapel wekelijks in opdracht schreven voor op de site van het recent gerestaureerde filmhuis Cinecitta in Tilburg, dat in 2016 zijn 100-jarig bestaan vierde.
ISBN
9789491921353 (paperback)
Plaatsingssuggestie
798.3 (SISO) Film ; Film (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 15 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De auteurs, journalist/schrijver en sociaal-psycholoog, bundelen hier de filmessays die ze wekelijks in opdracht schreven voor op de site van het recent gerestaureerde filmhuis Cinecitta in Tilburg, dat in 2016 zijn 100-jarig bestaan vierde. Om de beurt bespreken ze in 1500 woorden een thema uit de filmcultuur naar aanleiding van de films die ze gezien hebben. Dat levert interessante variaties op, met hier en daar obligate overlap, maar onmiskenbaar ingekleurd vanuit persoonlijk leven en karakter of kennis uit eigen vakgebied; gelukkig even eigenzinnig, (maatschappij)kritisch en vanuit een liefde voor film als bij filmjournalist Steven de Foer (die ook pleit voor meer lef) of bij Paul Verhoeven. Langs komt onder veel meer: de relatie tussen een regisseur en zijn muze, absurdistische films, horror, de geëngageerde mozaïekfilms of remakes. Het auteursduo werd door ‘cultuurreporter’ Rob van Scheers getypeerd als ‘odd couple in het tijdperk van de alternatieve feiten’ vanwege fake-intervi…Lees verder

Over A.H.J. Dautzenberg

Antonius Hedwig Jozef (Anton) Dautzenberg (Heerlen, 13 december 1967), meestal A.H.J. Dautzenberg genoemd, is een Nederlandse schrijver.

Literatuur

In 2004 verscheen Dautzenbergs eerste boek Doodspraak, een verzameling interviews - samen met Eric-Jan van Gorkum, onder andere uit Vara TV-Magazine en HUMO. Daarna publiceerde hij een aantal boeken onder het pseudoniem Troy Titane. In 2010 verscheen de absurdistische verhalenbundel Vogels met zwarte poten kun je niet vreten en in 2011 Samaritaan, over de keuze om bij leven een nier ter donatie af te staan aan een onbekende en de reacties daarop. Dautzenberg vertelde in 2014 in het VPRO-programma Nooit Meer Slapen dat hij deze nierdonatie had verzonnen. In 2016 bleek dat Dautzenberg tijdens het VPRO-programma met de waarheid speelde, en wel degelijk een nier heeft afgestaan.

Dautzenbergs werk valt geregeld in de prijzen e…Lees verder op Wikipedia

Suggesties