Boek
Nederlands

Vijftig verhalen

+1
Vijftig verhalen
×
Vijftig verhalen Vijftig verhalen
Genre:
Vijftig verhalen waarin de auteur de absurditeit van het bestaan probeert weer te geven.
Titel
Vijftig verhalen
Auteur
A.H.J. Dautzenberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
524 p. : ill.
ISBN
9789025452261 (hardback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 34 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze dikke verhalenbundel heeft A.H.J. Dautzenberg vijftig verhalen geschreven ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag, onderverdeeld in vier delen: Vogels met zwarte poten kun je niet vreten; En dan komen de foto’s; De dag dat de gieren buigen en Onder het satijn. Zoals uit deze titels blijkt, schrijft de auteur op zeer eigenzinnige, enigszins absurdistische wijze over het bestaan. De verhalen lijken ontsprongen te zijn uit de dagdromen van de auteur. Dautzenberg experimenteert in deze bundel met de vorm van fictie, zoals in het verhaal: ‘De Bol.com CPNB Top 40’, waarin hij zelf recensieteksten bij fictieve titels schrijft. Verder staan de verhalen bol van verwijzingen naar andere literatuur en kunstvormen. De verhalen zijn vlot geschreven, maar de lezer kan – door deze experimentele vorm – in verwarring achterblijven na het lezen. Dat zal de auteur niet onwelgevallig zijn, want als hij iets wil, dan is het wel de manier waarop de lezer de werkelijkheid waarneemt, ontregelen.

Over A.H.J. Dautzenberg

Antonius Hedwig Jozef (Anton) Dautzenberg (Heerlen, 13 december 1967), meestal A.H.J. Dautzenberg genoemd, is een Nederlandse schrijver.

Literatuur

In 2004 verscheen Dautzenbergs eerste boek Doodspraak, een verzameling interviews - samen met Eric-Jan van Gorkum, onder andere uit Vara TV-Magazine en HUMO. Daarna publiceerde hij een aantal boeken onder het pseudoniem Troy Titane. In 2010 verscheen de absurdistische verhalenbundel Vogels met zwarte poten kun je niet vreten en in 2011 Samaritaan, over de keuze om bij leven een nier ter donatie af te staan aan een onbekende en de reacties daarop. Dautzenberg vertelde in 2014 in het VPRO-programma Nooit Meer Slapen dat hij deze nierdonatie had verzonnen. In 2016 bleek dat Dautzenberg tijdens het VPRO-programma met de waarheid speelde, en wel degelijk een nier heeft afgestaan.

Dautzenbergs werk valt geregeld in de prijzen e…Lees verder op Wikipedia