Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De secretaris

Ahmet Altan (auteur)
Aan het einde van de negentiende eeuw keert de secretaris van de sultan terug uit het Westen naar Turkije, maar raakt verscheurd tussen zijn droom en de harde werkelijkheid van het Osmaanse Rijk.
Titel
De secretaris
Auteur
Ahmet Altan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Turks
Oorspr. titel
Kiliç yarasi gibi
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2001
316 p.
ISBN
90-351-2265-8

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 24 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze panoramische roman is gebouwd rond Hikmet Bey, de secretaris van de Ottomaanse sultan rond de eeuwwende. Hij is de zoon van de lijfarts van de sultan, heeft rechten gestudeerd in Parijs, waar hij ook kennis heeft gemaakt met een libertijnse spitse levensstijl, die hem zodanig getekend heeft dat hij nog moeilijk kan aarden in Istanbul, de Zetel der Gelukzaligheid, zoals de stad toen genoemd werd. Hij heeft de fantastisch mooie Mehpare Hanim gehuwd, die voor hem een jaar getrouwd geweest is met Sjeik Efendi, hoofd van het soeficonvent. Mehpare Hanim is een wufte, manzieke schoonheid, die hem tot wanhoop zal voeren. Hikmet, verscheurd tussen zijn westerse dromen en de corrupte realiteit van een machtswellustige sultan, zal zich bij een groepje opstandelingen aansluiten. Deze maken gebruik van de oorlog tegen de Bulgaren om een nieuwe grondwet af te dwingen, die komaf zal maken met het despotisme. Maar de ontrouw van zijn vrouw zal hem tot zelfmoord leiden. Dit is de slagader van het…Lees verder
Ahmet Altan (1950) is een groot kenner van de Turkse historie. Verschillende van zijn publicaties werden echter verboden in Turkije. Dit boek speelt aan het einde van de negentiende, begin twintigste eeuw in het Osmaanse Rijk. De hoofdpersoon Hikmet Bey heeft rechten in Parijs gestudeerd en vestigt zich in Istanbul, Zetel der Gelukzaligheid, zoals Istanbul vaak genoemd werd. Hij wordt secretaris in het kabinet van de sultan, de despotische sultan Abdülhamid II. Aan de hand van gebeurtenissen die plaatsvinden in hofkringen, het leger en een convent, wordt de sfeer uit deze periode van het uiteenvallen van het Osmaanse Rijk treffend beschreven. Niet alleen de romantiek in de welgestelde kringen, meer of minder vrij vergeleken met het leven in Parijs, ook de dreigende sfeer met allerlei spionnen, rebellen, opstanden, samenzweringen en aanslagen wordt beeldend weergegeven. Boeiend en interessant boek met schitterend taalgebruik en veel informatie over een nabij verleden. Kleine druk.