Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Heldin achter de frontlijn

Airey Neave (auteur), Bonella van Beusekom (vertaler)
Biografie van een Belgische verpleegster (1916-2007) die tijdens de Tweede Wereldoorlog deelnam aan het verzet tegen de Duitse bezetter en een smokkelroute naar Spanje oprichtte voor geallieerde militairen.
Titel
Heldin achter de frontlijn
Auteur
Airey Neave
Vertaler
Bonella van Beusekom
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Petit cyclone
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2014
237 p., [8] p.pl. : ill.
ISBN
9789022569269 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na de Duitse inval in België in mei 1940 werd Andrée (Dédée) De Jongh (1916-2007) in Brussel verpleegster bij het Rode Kruis. Net als haar vader fel anti-Duits, richtte ze met hem en een vriend in 1941 de Komeetlijn op, een vluchtroute waarlangs in België gestrande geallieerde militairen, vaak piloten, via Frankrijk en de Pyreneeën lopend en per trein naar het vrije Spanje werden gebracht. Al gauw probeerde de Gestapo in Komeet te infiltreren, met succes in november 1942, waarna circa honderd mensen werden gearresteerd. Begin 1943 viel de Gestapo hun laatste halte in de Pyreneeën binnen en werd Dédee opgepakt. Ze kwam terecht in de concentratiekampen Ravensbruck en Mauthausen, maar overleefde. De Britse legerofficier en geheim agent in de Tweede Wereldoorlog (1916-1979), later parlementslid, beschrijft enthousiast en goed de grote moed van verzetsheldin Dédée en de Komeet-mensen. Het is belangrijk dat dit verhaal wordt verteld, al wordt Dédée hier wat teveel als held, te weinig als me…Lees verder

Over Airey Neave

Airey Middleton Sheffield Neave, DSO, OBE, MC, (Londen, 23 januari 1916 – aldaar 30 maart 1979) was een Britse militair, advocaat en politicus. Neave was de eerste Britse officier die tijdens de Tweede Wereldoorlog wist te ontsnappen uit het krijgsgevangenenkamp Oflag IV-C (ook bekend als Slot Colditz). Na zijn terugkeer in Engeland werkte hij bij sectie MI9 van de militaire inlichtingendienst, waar hij betrokken was bij het Englandspiel.

Vanaf 1953 was Neave lid van het Lagerhuis voor de Conservatieve Partij. Hij was een vertrouweling van Margaret Thatcher en speelde een belangrijke rol bij haar verkiezing tot partijleider in 1975. Neave kwam in 1979 om het leven door een moordaanslag met een autobom bij het parlementsgebouw in Londen. De verboden paramilitaire organisatie de Irish National Liberation Army (INLA) eiste de verantwoordelijkheid op.

Tweede Wereldoorlog

Neave was de zoon van Sheffield Airey Neave, …Lees verder op Wikipedia