Boek
Nederlands

Versplinterde ziel : roman

Tokio, 1938. Een violist wordt afgevoerd door de militaire politie, waarna zijn zoon hem nooit meer terugziet. Tientallen jaren later kruist het pad van een Parijse instrumentenbouwer met dat van een beroemde Japanse violist.
Titel
Versplinterde ziel : roman
Auteur
Akira Mizubayashi
Vertaler
Hans E. van Riemsdijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Âme brisée
Uitgever
Antwerpen: Tzara, 2023
183 p.
ISBN
9789022339633 (hardback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Weemoed is een vorm van verzet

Klanken in woorden vatten. Akira Mizubayashi is er meester in. Zijn roman is een ode aan muziek, een aanklacht tegen de wreedheden die mensen en dingen worden aangedaan.

Uit de boekensector hoor je vaker slecht dan goed nieuws, want mensen lezen met de dag minder en de omzet kachelt achteruit. Toch werd onlangs een gloednieuw Vlaams literair fonds boven het doopvont gehouden. De boreling heet Tzara, naar een van de grondleggers van het dadaïsme, en vaart onder de vleugels van Standaard Uitgeverij. De bedoeling van deze imprint is mensen die graag en veel lezen van het betere leesvoer te voorzien en het plan is om één boek per maand uit te brengen, fictie en non-fictie, al dan niet vertaald. Met de publicatie van Versplinterde ziel is de kop eraf. In de roman van Akira Mizubayashi zit letterlijk en figuurlijk muziek: een 19de-eeuwse viool speelt de hoofdrol en het verhaal drijft op de tonen van Schubert en Bach. De Japanse schrijver woont in Tokio, maar schrijft in de taal van Molière. Hij heeft zijn passie voor muziek en voor het Frans helemaal uitgeleefd in deze bijzondere roman, die in Frankrijk in 2020 met Le…Lees verder

Een psychologische roman over verlies en herstel, en de helende kracht van muziek. Tokio, 1938. De wekelijkse repetitie van een strijkkwartet wordt bruut onderbroken door een inval van de militaire politie. Yu, de leider van het groepje, wordt meegenomen en zijn viool aan gruzelementen geslagen. Zijn zoon Rei, die getuige is van dit alles, slaagt erin het zwaar gehavende instrument te redden, en kan ontsnappen dankzij een mysterieuze militair. Zijn vader ziet hij echter nooit meer terug. Parijs, 2003. Jacques, een instrumentenbouwer, worstelt met zijn verleden. Dat verandert wanneer een Japanse violist van wereldklasse zijn pad kruist. Invoelend en prettig leesbaar geschreven. Akira Mizubayashi (Sakata, 1951) is een Japanse schrijver en academisch docent. Hij schreef een klein aantal boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven.