Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het grote avontuur

Alain-Fournier (auteur), Max Nord (vertaler)
In de figuur van een jongen verpersoonlijkt de Franse dichter (1886-1914) de eeuwige confrontatie van de mens met zijn dromen en met de harde werkelijkheid.
Onderwerp
Adolescentie
Titel
Het grote avontuur / Alain-Fournier ; vert. door en met een naw. van Max Nord
Auteur
Alain-Fournier
Vertaler
Max Nord
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le grand Meaulnes
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2006 | Andere uitgaves
274 p.
ISBN
90-253-0193-2

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 47 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wanneer de bijna 28-jarige luitenant Henri Fournier op 22 september 1914 nabij Verdun als vermist wordt opgegeven, krijgt Le grand Meaulnes, het boek dat in 1913 onder het pseudoniem Alain-Fournier was verschenen, een boost die, gelet op de talrijke herdrukken en vertalingen, nog altijd werkzaam is. Het is een cultroman, vergelijkbaar met Elias van Maurice Gilliams, waarin verlangen en verdriet de basis vormen van een 'coming to age'. Vriendschap (tussen de verteller François Seurel en Augustin Meaulnes), liefde (tussen Meaulnes en de geheimzinnige kasteeldochter Yvonne de Galais) en absolute trouw aan het gegeven woord (tussen Meaulnes en Yvonnes broer Frantz) leiden tot een impasse die het einde zal inluiden van adolescente dromen en fantasievolle verwachtingen.
Na de verschillende herdrukken die het boek in onze taal eerst onder de titel Het grote avontuur. Le grand Meaulnes (Querido Athenaeum - Polak & Van Gennep), in de vertaling van Max Nord, kende, vo…Lees verder
De grote Meaulnes, de vrijgevochten, boerse schooljongen, hervindt na lang zoeken zijn geliefde Yvonne de Galais, ooit eerder ontmoet tijdens een verblijf op een geheimzinnig, vervallen landgoed, en trouwt met haar. "Maar kan het verleden terugkeren?" luidt een sleutelzin. Het paradijselijke geluk houdt geen stand en een tragedie kondigt zich aan. Treurnis om de vergankelheid van de jeugd. Het poëtisch realisme van deze klassieke roman vormt een hecht fundament, dat zin geeft aan het grote avontuur: de zwerftocht van Meaulnes, het feest in het landhuis en de daaruit voortvloeiende dromen en daden. Bovendien brengt de scherpte van het decor het land, de mensen en voorwerpen van toen dichtbij de huidige lezer. Een mooi boek. Deeltje uit de reeks Salamander Klassiek, een reeks goedkope maar verzorgde gebonden uitgaven op pocketformaat van binnen- en buitenlandse literaire klassieken. Kleine druk, krappe marge.

Over Alain-Fournier

Alain-Fournier (La Chapelle-d'Angillon, 3 oktober 1886 - Les Éparges, 22 september 1914) is het pseudoniem voor de Franse schrijver Henri-Alban Fournier.

Fournier stamde uit een onderwijzersgezin en kreeg les van zijn vader in het dorpsschooltje van Épineuil-le-Fleuriel (Cher). Zijn plan om zeeman te worden ging niet in vervulling en ook in het onderwijs raakte hij, bij gebrek aan een diploma, niet aan de slag. Als 18-jarige schoot hij in vuur en vlam voor de mooie Yvonne Quiévrecourt die hem echter afwees. Die ervaring zou hem zijn verdere leven blijven obsederen en werd de basis voor zijn boek Le Grand Meaulnes (1913), waarin hij een droom- en kinderwereld oproept die definitief verloren is. Het is een monument in de Franse literatuur; hoewel het tot het symbolisme wordt gerekend onttrekt het zich in feite aan elke categorisering. Binnen die stroming was het een van de weinige succesvolle boeken. Het boek werd als een meesterwerk onthaald en miste op e…Lees verder op Wikipedia