Braille
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het grote avontuur

Alain-Fournier (auteur)

Het grote avontuur

Genre:
In de figuur van een jongen verpersoonlijkt de Franse dichter (1886-1914) de eeuwige confrontatie van de mens met zijn dromen en met de harde werkelijkheid.
Onderwerp
Adolescentie
Titel
Het grote avontuur
Auteur
Alain-Fournier
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Le grand Meaulnes
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2000
8 banden
Oorspr. uitgever
Athenaeum-Polak en Van Gennep
Aantekening
Gemaakt in Nederland

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De grote Meaulnes, een vrijgevochten, boerse schooljongen, hervindt na lang zoeken zijn geliefde Yvonne de Galais, ooit eerder ontmoet tijdens een verblijf op een geheimzinnig, vervallen landgoed, en trouwt met haar. "Maar kan het verleden terugkeren?" luidt een sleutelzin (blz. 170). Het paradijselijke geluk houdt geen stand en een tragedie kondigt zich aan. Treurnis om de vergankelheid van de jeugd. Het poëtisch realisme van deze klassieke roman vormt een hecht fundament, dat zin geeft aan het grote avontuur: de zwerftocht van Meaulnes, het feest in het landhuis en de daaruit voortvloeiende dromen en daden. Bovendien brengt de scherpte van het decor het land, de mensen en voorwerpen van toen dichtbij de huidige lezer. Een mooi boek. Ook verschenen als Salamander-pocket. Aan deze tiende druk (paperback, normale druk) voegde vertaler Max Nord een informatief nawoord toe over schrijver (1886-1914) en boek.

Over Alain-Fournier

Alain-Fournier (La Chapelle-d'Angillon, 3 oktober 1886 - Les Éparges, 22 september 1914) is het pseudoniem voor de Franse schrijver Henri-Alban Fournier.

Fournier stamde uit een onderwijzersgezin en kreeg les van zijn vader in het dorpsschooltje van Épineuil-le-Fleuriel (Cher). Zijn plan om zeeman te worden ging niet in vervulling en ook in het onderwijs raakte hij, bij gebrek aan een diploma, niet aan de slag. Als 18-jarige schoot hij in vuur en vlam voor de mooie Yvonne Quiévrecourt die hem echter afwees. Die ervaring zou hem zijn verdere leven blijven obsederen en werd de basis voor zijn boek Le Grand Meaulnes (1913), waarin hij een droom- en kinderwereld oproept die definitief verloren is. Het is een monument in de Franse literatuur; hoewel het tot het symbolisme wordt gerekend onttrekt het zich in feite aan elke categorisering. Binnen die stroming was het een van de weinige succesvolle boeken. Het boek werd als een meesterwerk onthaald en miste op…Lees verder op Wikipedia