Een vrijgevochten schooljongen ziet zijn dromen stranden op de harde werkelijkheid. Vereenvoudigde versie met achtergrondinformatie en cd.
Onderwerp
Adolescentie
Titel
Le grand Meaulnes / Alain-Fournier ; adaptation et activités de Domitille Hatuel ; ill. de Sara Migneco
Auteur
Alain-Fournier
Bewerker
Domitille Hatuel
Illustrator
Sara Migneco
Taal
Frans
Editie
1
Uitgever
Recanati: Eli, 2011 | Andere uitgaves
111 p. : ill. + cd
ISBN
9788853606570 (paperback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 49 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Treurnis om de vergankelijkheid van de jeugd. Augustin Meaulnes, vrijgevochten boerse schooljongen, hervindt na lang zoeken zijn geliefde Yvonne de Galais, ooit eerder ontmoet tijdens een verblijf op een geheimzinnig vervallen landgoed, en trouwt met haar. Het paradijselijk geluk houdt geen stand en een tragedie kondigt zich aan. Het poëtisch realisme, ook in deze sterk ingekorte, multimediale schooleditie sfeervol behouden, vormt een hecht fundament dat zin geeft aan de zwerftocht van Meaulnes, aan dromen en daden, maar omkleedt deze ook met een overdaad aan op zich wel nuttige leer- en oefenstof: begripsvragen, grammatica, woordenkennis, invul- en herhalingsschema's, audio-cd, functionele illustraties in kleur, cultuur-historische context, internetverwijzingen en een eindtoets. Overigens een toegankelijke entree tot leven en werk van een karakteristieke Franse schrijver (1886-1914). Niveau: A2. Vanaf ca. 14 jaar.

Over Alain-Fournier

Alain-Fournier (La Chapelle-d'Angillon, 3 oktober 1886 - Les Éparges, 22 september 1914) is het pseudoniem voor de Franse schrijver Henri-Alban Fournier.

Fournier stamde uit een onderwijzersgezin en kreeg les van zijn vader in het dorpsschooltje van Épineuil-le-Fleuriel (Cher). Zijn plan om zeeman te worden ging niet in vervulling en ook in het onderwijs raakte hij, bij gebrek aan een diploma, niet aan de slag. Als 18-jarige schoot hij in vuur en vlam voor de mooie Yvonne Quiévrecourt die hem echter afwees. Die ervaring zou hem zijn verdere leven blijven obsederen en werd de basis voor zijn boek Le Grand Meaulnes (1913), waarin hij een droom- en kinderwereld oproept die definitief verloren is. Het is een monument in de Franse literatuur; hoewel het tot het symbolisme wordt gerekend onttrekt het zich in feite aan elke categorisering. Binnen die stroming was het een van de weinige succesvolle boeken. Het boek werd als een meesterwerk onthaald en miste op e…Lees verder op Wikipedia