Een 20-jarige, die een kamer bewoont in het huis van een rijk en ambitieus Tory-parlementslid in de periode Thatcher, verkent de wereld van geld, macht, verdovende middelen en herenliefde.
Titel
The line of beauty / Alan Hollinghurst ; with an introduction by Sebastian Faulks
Auteur
Alan Hollinghurst
Inleider
Sebastian Faulks
Taal
Engels
Uitgever
London: Picador Classic, 2015 | Andere uitgaves
XIII, 504 p.
ISBN
9781447275183 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 25 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Even leek het erop dat wilde Amerikaanse horden de Booker Prize (www.themanbookerprize.com) zouden overspoelen, maar deze bekroning blijft nu definitief voorbehouden aan ingezetenen van de Commonwealth en Ierland. Wel wordt er een nieuwe Booker International Prize (www.manbookerinternational.com) gelanceerd, die tweejaarlijks uitgereikt wordt aan een nog levende auteur die in het Engels schrijft of gemakkelijk in Engelse vertaling te verkrijgen is. De eerste uitreiking is gepland voor mei 2005, op basis van een shortlist van 15 auteurs. De winnaar ontvangt £ 60.000, £ 10.000 meer dan de Booker Prize, maar het blijft afwachten of de nieuwe bekroning ook voor spectaculaire verkoopcijfers zal zorgen.

Dankzij de introductie van de Booker International Prize kan de Booker Prize -- die intussen aan zijn 36e editie toe is -- zijn eigenheid bewaren. Uit de 126 inzendingen werd een longlist van 22 boeken gedistilleerd. Bij het opmaken van de shortlist werden dit jaar de gehypete debutan…Lees verder
In de zomer van 1983 betrekt de 20-jarige Nick Guest, inderdaad als gast, een zolderkamer in de Londense villa van de Feddens: Gerald, het ambitieuze conservatieve parlementslid die Thatcher adoreert, zijn rijke vrouw Rachel en hun kinderen Toby en Catherine. Tijdens hun studietijd in Oxford was Nick hopeloos idolaat van Toby. Voor de neurotische Catherine speelt hij een beschermende rol. Nick wordt verliefd op de een paar jaar oudere zwarte Leo en later op Wani, de beeldschone zoon van een puissant rijke Libanese supermarktketenmagnaat. Beiden krijgen uiteindelijk Aids. Als naast enkele andere schandaaltjes publiek wordt dat de jonge gast van huize Feddens homo is, lijkt de carrière van Gerald fini en wordt Nick uitgestoten. Rijk van inhoud, geestig, soms zelfs hilarisch maar ook emotioneel en zelfs verontrustend. De auteur laat haarscherp zien hoe vliesdun homotolerantie is en hoe makkelijk die opgegeven wordt. Hij (1954) schreef drie eerdere, zeer geprezen (homo)romans waaronder 'T…Lees verder

Over Alan Hollinghurst

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Alan Hollinghurst (Stroud (Gloucestershire), 26 mei 1954) is een Brits schrijver. Voor zijn roman The Line of Beauty won hij in 2004 de Booker Prize.

Hollinghurst studeerde Engelse literatuur aan het Magdalen College te Oxford. In 1981 ging hij lesgeven aan de Universiteit van Londen. Tevens werd hij een fellow van Somerville College, Oxford. Van 1982 tot 1995 was hij adjunct-hoofdredacteur van het The Times Literary Supplement.

Werken

Poëzie

  • Isherwood is at Santa Monica, Oxford: Sycamore Press 1975
  • Confidential Chats with Boys, Oxford: Sycamore Press 1982 (gebaseerd op het boek "Confidential Chats With Boys" van William Lee Howard, MD., 1911, Sydney, Australië)

Vertalingen

  • Bazajet van Jean Racine, 1991
  • Bérénice van Jean Racine, 2012

Lees verder op Wikipedia