Boek
Nederlands

Onderbroek

Alan MacDonald (auteur), David Roberts (illustrator), Marieke Van Hooff (vertaler)
Na de zwemles daagt Willem Wijsneus Rik uit voor een wedstrijd. Wie het laatst in de bus is, moet de volgende dag in zijn onderbroek naar school. Rik verliest. Hoe redt hij zich hieruit? AVI-E5. Vanaf ca. 8 jaar.
Leesniveau
AVI E5, AVI 7
Titel
Onderbroek / [ill] David Roberts ; met woorden van Alan MacDonald & Marieke Van Hooff ; vertaald door Marieke Van Hooff
Auteur
Alan MacDonald 1958-
Illustrator
David Roberts 1970-
Vertaler
Marieke Van Hooff
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Pants!
Editie
1
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2015
29 p. : ill.
ISBN
9789462343375 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Rik heeft met de hele klas zwemles gehad. Terwijl hij zich aankleedt, verschijnen er twee ogen boven zijn kleedhokje: Willem. Hij daagt Rik uit met een weddenschap. Wie van hen twee het laatst in de bus zit, moet de volgende dag in zijn onderbroek naar school. Rik doet erg zijn best en rent zo snel hij kan naar de bus. Maar daar zit Willem al netjes aangekleed op hem te wachten. Oh nee, Rik heeft de weddenschap verloren. Nu moet hij in zijn onderbroek naar school. De moeder van Rik komt ongemerkt met een hele goede tip waardoor Rik niet voor schut hoeft te staan. Willem daarentegen staat ongewild in het middelpunt van de belangstelling. Dun, eenvoudig leesboekje op niveau AVI-E5, gedrukt in ruime, schreefloze letter en met veel grappige, stripachtige tekeningen in zwart-wit. Bijzonder geschikt voor jongens, met een verhaal over elkaar te slim af zijn. Deeltje uit een serie rondom Vieze Rik*. Vanaf ca. 8 jaar.

Vieze Rik. Onderbroek

Vieze Rik is een slordige, ongewassen en neuspeuterende deugniet, die dol is op kattenkwaad. Ditmaal sluit hij een wedeenschap af met Willem Wijsneus in het kleedhokje van het zwembad: wie het laatst is aangekleed, moet de volgende dag in zijn onderbroek naar school. Vieze Rik denkt van Willem Wijsneus te kunnen winnen maar hij vindt zijn tweede sok niet, hij valt over de zwabber en mag niet rennen van juf Blaasbalg ... Dus verliest hij van Willem Wijsneus. Nu moet hij morgenvroeg in zijn onderbroek naar school. Iedereen staat paraat, zelfs met het fototoestel in de aanslag ... maar Vieze Rik heeft een slimme oplossing in petto!

Dit boekje heeft AVI-niveau E5, maar moet toch al te lezen zijn in het tweede leerjaar. Het is dun en makkelijk te lezen. Of het ook grappig is, daarover valt te discussiëren. Het is typische kinderlijke onderbroekenlol. De illustraties zijn al even primitief.


Suggesties