Autobiografisch relaas waarin een gepensioneerde Amerikaanse onderwijzer zijn jeugd in het Ierse Limerick in de jaren '30 en '40 vertelt vanuit het perspectief van het kind dat hij was
Titel
Angela's ashes / dir. by Alan Parker ; screenplay by Laura Jones ... [et al.] ; based on the book by Frank McCourt
Regisseur
Alan Parker 1944-2020
Scenarist
Laura Jones
Auteur
Frank McCourt
Acteur
Emily Watson Robert Carlyle
Taal
Engels
Uitgever
Universal, 2013 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1999
Speelduur
ca. 140 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Duits
EAN
5050582950205

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De dertiende speelfilm van de Britse regisseur Alan Parker (maakte eerder o.a. Midnight express, Birdy, Mississippi burning, Evita) is gebaseerd op Frank McCourts autobiografische bestseller Angela's ashes. Met Emily Watson, Robert Carlyle, Joe Breen, Ciaran Owens e.a. Jan Pieter Ekker (Volkskrant 17 februari 2000) is van mening dat de film 'een tranentrekker van het zuiverste water' is. 'Voor de begintitels is het kleine zusje van verteller Frank McCourt al in de wieg gestorven. In voice-overs mijmert hij over de armoe in Brooklyn, New York, en vertelt hij hoe hij met zijn moeder Angela, drankzuchtige vader en drie broertjes in 1935 is teruggegaan naar Ierland. (...) Alan Parker maakte een loodzware, sentimentele en humorloze film (...).' David Sneek (Trouw 17 februari 2000) beschrijft de film als 'hopeloos saai'. Hans Beerekamp (NRC 16 februari 2000): 'Aan de zorgvuldig uitgekozen jonge acteurs ontlokt Parker bewonderenswaardig doeltreffende karakteriseringen. Ze vormen een overtuig…Lees verder

Over Alan Parker

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Alan William Parker (Londen, 14 februari 1944 – 31 juli 2020) was een Brits filmregisseur, scriptschrijver en filmproducent.

Filmografie

  • Melody (1971)
  • The Evacuees (1974)
  • Bugsy Malone (1976)
  • Midnight Express (1978)
  • Fame (1980)
  • Shoot the Moon (1982)
  • The Wall (Pink Floyd) (1982)
  • Birdy (1984)
  • Angel Heart (1987)
  • Mississippi Burning (1988)
  • Come See the Paradise (1990)
  • The Commitments (1991)
  • The Road to Wellville (1994)
  • Evita (1996)
  • Angela's Ashes (Nederlands: De as van mijn moeder (film)) (1999)
  • The Life of David Gale (2003)

Zelf is hij te zien in de documentaires Typically British (1995) en Stanley Kubrick: A life in pictures (2001).

Prijzen…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek