Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De judaskus

Alan Parker (auteur)
Een 7-jarige jongen ontdekt vlak na de aardbeving in San Francisco in 1906 dat hij talent heeft voor zakkenrollen en begint hierin een succesvolle carrière.
Titel
De judaskus
Auteur
Alan Parker 1944-2020
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The sucker's kiss
Uitgever
's-Gravenhage: BZZTôH, 2004
368 p.
ISBN
90-453-0046-X

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 35 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als de zevenjarige Tommy in april 1906 bij de grote aardbeving in San Francisco de jas van een hulpverlener in handen krijgt geduwd en er vandoor gaat met de goedgevulde portemonnee, vormt dat het begin van een lange 'carrière' als beroepszakkenroller. Hij trekt door heel de Verenigde Staten, ontmoet collega's, moet vluchten, wordt gepakt, gaat de geneugten van alcohol ontdekken, keert - net te laat - terug naar zijn moeder en zusjes en leert daar de ondeugende Effie kennen, die hij helaas ook weer snel verliest. Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van de Amerikaanse geschiedenis, van de Eerste Wereldoorlog, via de drooglegging tot aan het eind van de depressie. Het leest als een film en dat is niet zo vreemd, omdat deze ontroerende en geestige debuutroman werd geschreven door Alan Parker, die vele films als Bugsy Malone, The Commitments, Evita en Angela's Ashes op zijn naam heeft staan. Uitstekende, vol vaart geschreven roman die zeer velen zal boeien. Gebonden uitvoering, …Lees verder

Over Alan Parker

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Alan William Parker (Londen, 14 februari 1944 – 31 juli 2020) was een Brits filmregisseur, scriptschrijver en filmproducent.

Filmografie

  • Melody (1971)
  • The Evacuees (1974)
  • Bugsy Malone (1976)
  • Midnight Express (1978)
  • Fame (1980)
  • Shoot the Moon (1982)
  • The Wall (Pink Floyd) (1982)
  • Birdy (1984)
  • Angel Heart (1987)
  • Mississippi Burning (1988)
  • Come See the Paradise (1990)
  • The Commitments (1991)
  • The Road to Wellville (1994)
  • Evita (1996)
  • Angela's Ashes (Nederlands: De as van mijn moeder (film)) (1999)
  • The Life of David Gale (2003)

Zelf is hij te zien in de documentaires Typically British (1995) en Stanley Kubrick: A life in pictures (2001).

Prijzen…Lees verder op Wikipedia