Muzikale film over de dromen, aspiraties, worstelingen en mislukkingen van studenten aan de New Yorkse High School for the Performing Arts
Titel
Fame
Regisseur
Alan Parker 1944-2020
Componist
Michael Gore 1951-
Taal
Engels
Uitgever
Warner Home Video, 2003
1 dvd-video
Oorspr. opname
1980
Speelduur
ca. 128 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Arabisch, Engels voor slechthorenden, Italiaans voor slechthorenden
EAN
7321931651455

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een muzikale film uit 1980 over het leven van een aantal studenten aan een New Yorkse theaterschool: keihard werken, dromen van succes, verliefdheden, mislukkingen. Deze film werd gevolgd door een populaire televisieserie en was het begin van de carrières van onder meer zangeres Irene Cara en acteurs Paul McCrane en Barry Miller. De Speelfilmencyclopedie geeft twee sterren: '(...) Een dynamisch gemonteerde mozaïek, die eigenlijk een microcosmos is van een wereldstad, waar enkel winnen belangrijk is. Het scenario van Christopher Gore zit los in elkaar en hij kan een aantal clichés niet vermijden. De zenuwslopende fotografie is van Michael Seresin, die het ritme van de pulserende muziek goed volgt. (..)' De film kreeg drie Oscars, onder meer voor de titelsong. Als extra's onder meer commentaar van regisseur Alan Parker en interviews met drie acteurs van toen.

Over Alan Parker

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Alan William Parker (Londen, 14 februari 1944 – 31 juli 2020) was een Brits filmregisseur, scriptschrijver en filmproducent.

Filmografie

  • Melody (1971)
  • The Evacuees (1974)
  • Bugsy Malone (1976)
  • Midnight Express (1978)
  • Fame (1980)
  • Shoot the Moon (1982)
  • The Wall (Pink Floyd) (1982)
  • Birdy (1984)
  • Angel Heart (1987)
  • Mississippi Burning (1988)
  • Come See the Paradise (1990)
  • The Commitments (1991)
  • The Road to Wellville (1994)
  • Evita (1996)
  • Angela's Ashes (Nederlands: De as van mijn moeder (film)) (1999)
  • The Life of David Gale (2003)

Zelf is hij te zien in de documentaires Typically British (1995) en Stanley Kubrick: A life in pictures (2001).

Prijzen…Lees verder op Wikipedia