Boek
Nederlands

Robbie en zijn gave tantes

Alan Temperley (auteur)
+1
Robbie en zijn gave tantes
×
Robbie en zijn gave tantes Robbie en zijn gave tantes

Robbie en zijn gave tantes

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Na de dood van zijn ouders wordt de 11-jarige Robbie ondergebracht bij twee lieve tantes die echter ook lid zijn van een bende oplichters. Als zijn vroegere oppas en een criminele buurman het op Robbie hebben voorzien, ontstaat er een geweldige strijd. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Ooms en tantes
Titel
Robbie en zijn gave tantes
Auteur
Alan Temperley
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Harry and the Wrinklies
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, 2000
286 p.
ISBN
90-00-03334-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 2 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Robbie wordt na de dood van zijn ouders door zijn tirannieke opvoedster Citronella de Knijp, bijgenaamd IJzeren Nel, weggebracht naar het huis van zijn twee oudtantes. "Dat zijn ze toch niet, hè? dacht Robbie smekend. (...) Eentje was lang en mager en had veel weg van een kameel -- hoewel ze plotseling in een schemerlamp veranderde toen ze een grote strohoed opzette. De ander was korter en dikker en deed hem aan een vrolijk gebakje denken: een roze slagroomsoes met een toefje gele room erop." Reeds in het eerste hoofdstuk wordt het duidelijk: Temperley moet het hebben van buitenissige verschijningen, duidelijke zwartwitkaraktertekeningen en knotsgekke, even onmogelijke als fabelachtige tochten, ontsnappingen en plannen. In de karikaturale overdrijving van het uiterlijk en de gedragingen van nagenoeg alle personages verraadt Temberley dat hij veel Roald Dahl heeft gelezen -- echter zonder ook maar in de buurt te komen van diens originaliteit en sprankelende woordkeuze.


Rob…Lees verder
De ouders van de 11-jarige Robbie Bartels zijn steenrijk maar nooit thuis. Ze laten hem onder de hoede van een oppas die hem terroriseert. Als de ouders verongelukken, wordt hij ondergebracht bij twee lieve oudtantes die echter deel uitmaken van een groep gespecialiseerde oplichters. Zij stelen van de rijken en geven de opbrengst, als eerder Robin Hood, aan de armen. Dan duikt een criminele buurman op in gezelschap van Robs vroegere oppas. Het duo heeft het op Rob voorzien. Er ontstaat een geweldige strijd tussen hen en de groep rond de tantes met slapstickachtige elementen, niet in de laatste plaats door de hilarische vertaling van Wiebe Buddingh', die ook Harry Potter vertaalde. De Schotse auteur schreef een boek met vaart, bestaande uit korte hoofdstukken. Grappige, kleurige omslagillustratie. Een heerlijk voorleesboek voor 8-11-jarigen, vanaf 11 jaar zelf te lezen.