Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De eerste man

+1
De eerste man
×
De eerste man De eerste man

De eerste man

Sterk autobiografisch getint relaas over een armelijke jeugd in Algiers in de jaren twintig.
Onderwerp
Camus, Albert
Titel
De eerste man
Auteur
Albert Camus
Vertaler
Jan Pieter Van der Sterre
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le premier homme
Editie
5
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014 | Andere uitgaves
318 p.
ISBN
9789023414810 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kort voor zijn dood in 1960 had Nobelprijswinnaar Camus de contouren voltooid van een roman met een sterk autobiografische inslag. Hij schetst daarin indringend het leven van Jacques Cormery, vanaf diens geboorte in 1913 op een afgelegen boerderij in Algerije tot en met de eerste vier lyceumjaren te Algiers. Op de voorgrond staan het sneuvelen van de vader in 1914, de woon- en leefomstandigheden in de armenwijk Belcourt, de verhouding tot zijn stille moeder en strenge grootmoeder, zijn vrienden en de onderwijzer die hem helpt op het lyceum te komen. Op het tweede plan de spelregels van het leven: de gevoelens over Goed en Kwaad, de moraal van arm en rijk en de gradaties van respect, vriendschap en liefde. En door dat alles heen de innige verbondenheid met land, klimaat en volk. Een sterk en ontroerend beeld van een jeugd getekend door de marginale condities in die besloten wereld van daar en toen. De postume uitgave is voortreffelijk verzorgd, voorzien van uitgebreide aantekeningen en…Lees verder

Over Albert Camus

Albert Camus (Mondovi, Frans-Algerije, 7 november 1913 – Villeblevin, 4 januari 1960) was een Frans filosoof, journalist en schrijver van romans, essays en toneelstukken. Hij ontving in 1957 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Camus wordt vaak naast Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir als een van de leidende figuren van het existentialisme beschouwd, maar hij weigerde het label 'existentialisme' pertinent. Zijn denken verschilt van dat van Sartre waar het de aard van het bestaan betreft: bij Camus staat het tastbare centraal, waar Sartre zich meer op het intellectuele bestaan toelegde.

Jonge jaren

Camus werd geboren in een Frans-Algerijns (pied noir) gezin. Zijn moeder, Catherine Sintes, was van Spaanse afkomst. Vader Lucien sneuvelde in de Slag bij de Marne in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Camus leefde in armoedige omstandigheden tijdens zijn jeugd in Algiers.

In 1923 werd Camus toegelaten tot een lyceum…Lees verder op Wikipedia