Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De val

Albert Camus (auteur), Dolf Verspoor (vertaler)

De val

Albert Camus (auteur), Dolf Verspoor (vertaler)
Door een schokkend voorval leert een Parijse advocaat zijn ware aard kennen.
Onderwerp
Schuld, Amsterdam
Titel
De val
Auteur
Albert Camus
Vertaler
Dolf Verspoor
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La chute
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Bezige Bij, 2019 | Andere uitgaves
124 p.
ISBN
9789403149400 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 44 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jean B. Clamence, een gevierd advocaat, vertelt in een monoloog aan een onbekend iemand in een Amsterdamse kroeg hoe er in zijn leven een radicale omwenteling heeft plaatsgevonden. In Parijs, zegt hij, was hij als een rechter die iedereen en alles naar zijn hand kon zetten: een soort supermens. Toen een vrouw zich in de Seine stortte (titel), kon hij het niet opbrengen haar te redden. Hij ziet vanaf dat moment in dat zijn vorige leven een grote hypocrisie vertoonde, wat hij daarna scherp is gaan analyseren. Als zodanig gaat hij zich ook gedragen en raakt daardoor aan lager wal. In deze ontmaskering zet Camus (1913-1960; Nobelprijs 1957) het beeld neer dat hij heeft van de mens; het verhaal is de verbeelding van Camus' mensbeeld. Het boek vereist daardoor aandachtige lezing en enige wijsgerige belangstelling. De vertaling is korter, moeilijker dan die uit 1957 van A.M. Pont die meer parafraseerde en daardoor uitlegde.

Over Albert Camus

Albert Camus (Mondovi, Frans-Algerije, 7 november 1913 – Villeblevin, 4 januari 1960) was een Frans filosoof, journalist en schrijver van romans, essays en toneelstukken. Hij ontving in 1957 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Camus wordt vaak naast Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir als een van de leidende figuren van het existentialisme beschouwd, maar hij weigerde het label 'existentialisme' pertinent. Zijn denken verschilt van dat van Sartre waar het de aard van het bestaan betreft: bij Camus staat het tastbare centraal, waar Sartre zich meer op het intellectuele bestaan toelegde.

Jonge jaren

Camus werd geboren in een Frans-Algerijns (pied noir) gezin. Zijn moeder, Catherine Sintes, was van Spaanse afkomst. Vader Lucien sneuvelde in de Slag bij de Marne in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Camus leefde in armoedige omstandigheden tijdens zijn jeugd in Algiers.

In 1923 werd Camus toegelaten tot een lyceum…Lees verder op Wikipedia