Daisy
Nederlands

De vreemdeling

Albert Camus (auteur), Peter Verstegen (vertaler), Wim Ipers (verteller)
+1
De vreemdeling
×
De vreemdeling De vreemdeling

De vreemdeling

Albert Camus (auteur), Peter Verstegen (vertaler), Wim Ipers (verteller)
Een man, overtuigd van de zinloosheid van het bestaan, pleegt een moord zonder redelijk motief. Hij wordt ter dood veroordeeld omdat zijn medemensen hem niet begrijpen.
Titel
De vreemdeling
Auteur
Albert Camus
Vertaler
Peter Verstegen
Verteller
Wim Ipers  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'étranger
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2019
1 cd
Speelduur
3:32
Oorspr. uitgever
Uitgeverij De Bezige Bij
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 2 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Albert Camus (1913-1960; Nobelprijs voor de Literatuur 1957) publiceerde 'l'Etranger' in 1942 en inmiddels is de roman stevig gepositioneerd in de literaire canon. In 1949 verscheen de vertaling van Adriaan Morriën (1912-2002) en ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Camus vescheen het in 2013 in een nieuwe soepele vertaling van die andere 'Martinus Nijhoff Prijs'-winnaar, Peter Verstegen (1938). Hoe vaak en diep de roman in al die jaren ook is doorschouwd, het wezen van de ik-figuur oogt vooral als het negatief van de ander. Deze Meursault ondergaat de sleur van het leven van impuls tot impuls. Hij begraaft emotieloos zijn moeder, gaat naar de film, versiert een meisje en vermoordt een man op het strand om pas op het schavot zijn menszijn te doorvoelen. De sobere stijl en het nuchtere relaas tekenen Meursault als iemand die blind is voor sociale conventies in een zinloos bestaan. Deze Franse klassieker blijft een breed publiek boeien en is filosofisch en literair interess…Lees verder

Over Albert Camus

Albert Camus (Mondovi, Frans-Algerije, 7 november 1913 – Villeblevin, 4 januari 1960) was een Frans filosoof, journalist en schrijver van romans, essays en toneelstukken. Hij ontving in 1957 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Camus wordt vaak naast Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir als een van de leidende figuren van het existentialisme beschouwd, maar hij weigerde het label 'existentialisme' pertinent. Zijn denken verschilt van dat van Sartre waar het de aard van het bestaan betreft: bij Camus staat het tastbare centraal, waar Sartre zich meer op het intellectuele bestaan toelegde.

Jonge jaren

Camus werd geboren in een Frans-Algerijns (pied noir) gezin. Zijn moeder, Catherine Sintes, was van Spaanse afkomst. Vader Lucien sneuvelde in de Slag bij de Marne in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Camus leefde in armoedige omstandigheden tijdens zijn jeugd in Algiers.

In 1923 werd Camus toegelaten tot een lyceum…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek