Boek
Nederlands

Koninkrijk en ballingschap : verhalen

Albert Camus (auteur), Anne MacLaine Pont (vertaler)
+1
Koninkrijk en ballingschap : verhalen
×
Koninkrijk en ballingschap : verhalen Koninkrijk en ballingschap : verhalen

Koninkrijk en ballingschap : verhalen

Albert Camus (auteur), Anne MacLaine Pont (vertaler)
Genre:
Het verhaal ‘De gast’ uit Koninkrijk en ballingschap is nu verfilmd als Loin des hommes In 1957, drie jaar voor zijn tragische dood, verscheen van de hand van Nobelprijswinnaar Albert Camus de verhalenbundel koninkrijk en ballingschap, die ter gelegenheid van de bioscooplancering van de film Loin des hommes gebaseerd op het verhaal ‘De gast’ uit deze bundel nu na vele jaren opnieuw uitkomt. De ve
Onderwerp
Eenzaamheid
Titel
Koninkrijk en ballingschap : verhalen
Auteur
Albert Camus
Vertaler
Anne MacLaine Pont
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'exil et le Royaume
Editie
8
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015 | Andere uitgaves
219 p.
ISBN
9789023491507 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 41 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 1957 verscheen drie jaar voor zijn tragische dood het laatste boek van Albert Camus (1913-1960), een bundel met zes verhalen waarin de hoofdpersonen gevangen zitten in een gevoel van onvermogen zin te geven aan hun leven, het soort depressie die al eerder het hoofdthema was van zijn iets eerder verschenen roman ‘La chute’. Het sterkste en nog steeds actuele verhaal is ongetwijfeld ‘De gast’, waarin een in Algerije opgegroeide en als onderwijzer werkzame Fransman van de gendarmerie de opdracht krijgt een van moord beschuldigde gevangene over te dragen aan de plaatselijke autoriteiten. Hij lost dit dilemma als een 'goede koloniaal' op, maar wordt toch door de inheemse bevolking verantwoordelijk gehouden. Naast een schitterende beschrijving van het harde Algerijnse landschap, verwoordt Camus hier de machteloosheid van de bezetter in een land van beginnend vrijheidsbesef. De vertaling dateert uit 1962. De bundel werd heruitgegeven naar aanleiding van de verfilming van dit verhaal door …Lees verder

Over Albert Camus

Albert Camus (Mondovi, Frans-Algerije, 7 november 1913 – Villeblevin, 4 januari 1960) was een Frans filosoof, journalist en schrijver van romans, essays en toneelstukken. Hij ontving in 1957 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Camus wordt vaak naast Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir als een van de leidende figuren van het existentialisme beschouwd, maar hij weigerde het label 'existentialisme' pertinent. Zijn denken verschilt van dat van Sartre waar het de aard van het bestaan betreft: bij Camus staat het tastbare centraal, waar Sartre zich meer op het intellectuele bestaan toelegde.

Jonge jaren

Camus werd geboren in een Frans-Algerijns (pied noir) gezin. Zijn moeder, Catherine Sintes, was van Spaanse afkomst. Vader Lucien sneuvelde in de Slag bij de Marne in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Camus leefde in armoedige omstandigheden tijdens zijn jeugd in Algiers.

In 1923 werd Camus toegelaten tot een lyceum…Lees verder op Wikipedia