Boek
Nederlands

Hij en ik : roman

Alberto Moravia (auteur)
Een mislukte filmregisseur heeft een bijzondere relatie met zijn geslachtsorgaan, waarmee hij in discussie treedt.
Titel
Hij en ik : roman
Auteur
Alberto Moravia
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Io e lui
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2003 | Andere uitgaves
316 p.
ISBN
90-290-7415-9

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 16 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Rico, volledig Federico, is een scenarioschrijver. Hij is 35 jaar oud en meent dat het moment gekomen is om de stap naar de regie te zetten, het is nu of nooit. Hij werkt aan een scenario dat zijn dromen zal waarmaken. Daarvoor moet hij kunnen beschikken over zijn volledige creatieve energie. Het probleem is dat zijn geslachtorgaan ("hij" in de roman) hem, Rico ("ik"), verplicht om een pak energie te stoppen in seks en erotiek. Ook het feit dat hij zwak en ongesublimeerd is, schrijft Rico toe aan zijn penis. Gesublimeerd/ongesublimeerd, een Freudiaans begrippenpaar dat op bijna iedere bladzijde van het boek voorkomt.

Hij en ik bestaat voor een groot deel uit dialogen tussen de protagonist en zijn geslachtsorgaan. Terwijl Rico handelt of spreekt, is "hij" er ook altijd om raad te geven als een soort slechte engelbewaarder. Dit leidt natuurlijk tot een aantal hilarische situaties, waarin veel mannen zich zullen herkennen.

Om zijn seksuele drang te kunnen bedwingen i…Lees verder
Roman over de relatie tussen een man en zijn geslachtsorgaan. Vanaf de pubertijd is het geslachtsorgaan een eigen leven gaan leiden en heeft het zijn eigenaar gedwongen deze weg te volgen. De man, toch al niet zo overtuigd van zijn eigen talenten - hij voelt zich in relatie met de anderen ongesublimeerd, de 'mindere' - tracht door zich te vereenzelvigen met zijn nogal groot uitgevallen geslachtsorgaan zich in de wereld staande te houden. Als hij echter gaandeweg doorkrijgt dat deze zijn eigen weg blijft volgen en feitelijk veel sterker is dan hijzelf ooit zal kunnen zijn, legt hij zich hierbij neer, volgt zijn leider en zal altijd tot de 'ongesublimeerden' behoren. In deze roman van de Italiaanse schrijver Moravia (1907-1990) wordt op vaak humoristische en originele wijze het probleem aangesneden van de door seks geobsedeerde man; een man die denkt door seks zich in de wereld waar te kunnen maken. Volgens Moravia een illusie. Paperback; kleine druk.

Over Alberto Moravia

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Paolo Monti

Alberto Moravia (Rome, 28 november 1907 - aldaar, 26 september 1990) was een Italiaans schrijver. Moravia was het pseudoniem van Alberto Pincherle; de achternaam Moravia behoorde toe aan de moeder van zijn vader.

Zijn werk verkent vraagstukken van moderne seksualiteit, vervreemding en existentialisme. Hij is onder meer bekend om zijn anti-fascistische roman Il Conformista (De Conformist), die in 1970 de basis vormde voor de film The Conformist, geregisseerd door Bernardo Bertolucci. Andere verfilmde romans van Moravia zijn Il Disprezzo (door Jean-Luc Godard in 1963 als Le Mépris) en La ciociara (door Vittorio De Sica in 1961).

Biografie

Moravia kwam uit een welgestelde familie. Zijn vader Carlo, die joods was, was van beroep architect en schilder. Zijn moeder heette Teresa Iginia De Marsanich en kwam uit Ancona. Alberto was de derde van vier kinderen. De oudste dochters heetten Adriana …Lees verder op Wikipedia