Boek
Nederlands

Al die zalige zomers

Aleidis Dierick (auteur), Stefan Van den Bossche (samensteller)
Titel
Al die zalige zomers / Aleidis Dierick ; samengest. en ingel. door Stefan van den Bossche
Auteur
Aleidis Dierick
Samensteller
Stefan Van den Bossche
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: P, 2005
159 p.
ISBN
90-77757-42-2

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 11 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De poëzie van Aleidis Dierick (geb. 1932) stond lange tijd in de schaduw van andere zgn. neo-klassieke dichters in Vlaanderen met wie ze wel 's in één adem werd genoemd (Anton Van Wilderode, Christine D'Haen, Hubert Van Herreweghen). In de jaren '90 groeide er een consensus om haar werk te lezen in het licht van gendertheorieën, als getuigenis van een voortschrijdende emancipatie. De ruime bloemlezing uit haar oeuvre die Stefan van den Bossche maakte, bevat gedichten uit al haar bundels. Bovendien is rekening gehouden met de cycli waar veel van haar gedichten deel van uitmaken. Twee dingen vallen vanaf de eerste bundel uit 1977 op: de sterke natuurmetaforiek (planten, dieren, het weer, de kringloop van de seizoenen) en een voorkeur voor tijdloze elementen als 'brood' en 'wijn'. 'Verbloemd' spreken is dit, in dubbel opzicht: langs de omweg van de natuurwaarneming vrouwelijke, existentiële gegevens ter sprake brengen, troost zoeken in natuurelementen die van de persoonlijke problematiek…Lees verder

Over Aleidis Dierick

Aleidis Dierick, geboren Verbruggen (Borgerhout, 27 juli 1932), is een Vlaamse dichteres.

Biografie

Dierick werd geboren als Aleidis Verbruggen en is een dochter van Renaat Verbruggen en Isa de Bois. Haar vader werd in 1946 bij verstek ter dood veroordeeld wegens collaboratie. Het gezin vluchtte naar Ierland. Ze trouwde er in 1953 met Raul Dierick. Pas na haar terugkeer naar België begon ze in de jaren zestig te studeren en autodidactisch te dichten. Er zijn 12 dichtbundels van Dierick uitgegeven. Zij publiceerde haar gedichten ook in onder andere Dietsche Warande en Belfort.

Arie Boomsma stelde in 2013 een poëziebundel samen, getiteld Waarom ben je niet bij mij?, waarin hij onder meer een gedicht van Dierick opnam. Hij droeg dat gedicht op 26 september 2013 voor in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

Bundels


Suggesties