Boek
Nederlands

Daan zoekt zijn vrienden

Daan zoekt zijn vrienden

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Daan moet door tien doolhoven om zijn vriendjes te vinden. Onderweg moet hij afdalen in grotten, klimmen in bomen en de gekste obstakels overwinnen. Groot, vierkant, tekstloos prentenboek met gedetailleerde tekeningen in blauw- en groentinten. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Doolhoven, Zoektochten
Titel
Daan zoekt zijn vrienden
Auteur
Aleksandra Artymowska
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Amazed
Uitgever
Hilversum: Fontaine Uitgevers, 2017
[36] p. : ill.
ISBN
9789059567689 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Zoekboeken (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tekstloos prentenboek over een klein jongetje, Daan, dat op zoek is naar zijn vrienden. Hij moet zijn weg zien te vinden langs tien verschillende doolhoven. Op de blauw en groen getinte illustraties in dunne, fijne lijnen over telkens twee pagina’s zijn landschappen getekend boordevol bomen, stenen muren, cactussen, een zee van bootjes en dergelijke. Via laddertjes, planken en bruggetjes kan de jongen naar een pijl klauteren, om daarna in een nieuw doolhof te belanden. Totdat een lange ladder hem bij zijn vrienden brengt. Die helpen Daan door gevouwen bootjes, vogeltjes en vliegtuigjes naar hem toe te sturen. Achterin staan de verschillende doolhoven klein afgebeeld, inclusief de af te leggen weg. Mooi uitgevoerd, intrigerend boek voor doolhofliefhebbers. Het vraagt van de lezer ruimtelijk inzicht, behendigheid en geduld om telkens de juiste weg te ontdekken. Daarom vooral geschikt voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.

Daan zoekt zijn vrienden

Zonder ook maar één woord te schrijven wordt al heel snel duidelijk wat er met dit boek moet gebeuren. Daan mist zijn vrienden en gaat hen zoeken. Via pijlen en doolhoven wordt de lezer/kijker op weg gezet. Origamifiguurtjes vormen een rode draad doorheen het geheel, maar lijken niet bij te dragen tot het vinden van de uitgang. Per dubbele pagina kom je in een ander landschap terecht: onder de grond, tussen bomen, door leidingen, over het water van boot naar boot ... Telkens worden er pasteltinten gebruikt, zodat het geheel vrij koel, maar tegelijk zeer rustig overkomt. Je wordt zonder veel afleiding uitgenodigd om op een rustige manier de uitgang te zoeken. Het is absoluut nodig om je aandacht erbij te houden. Het zijn niet alleen wandelgangen die je de juiste richting tonen, maar ook ladders, platformen, trappen, planken … die je moet betreden om aan de gevraagde deur uit te komen. De start (waar Daan staat) en de uitgang (waar de pijl staat) zoeken is al …Lees verder