Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Caleidoscopische roman waarin mensen dagelijks omgaan met de georganiseerde chaos van indrukken die het moderne stadsleven meebrengt.
Titel
City
Auteur
Alessandro Baricco
Vertaler
Manon Smits
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
City
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2009 | Andere uitgaves
350 p.
ISBN
9789023437314 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Baricco is de Italiaanse auteur die zijn lezers liefst meeneemt naar vreemde oorden en zijn verhalen situeert in niet nader genoemde tijden. Voor het eerst zegt Baricco een verhaal te hebben geschreven dat in het heden speelt. Dat klopt, maar het heden dat de auteur construeert, speelt ook weer in een heel eigen universum. In de inleiding stelt de auteur dat hij zijn boek opbouwde als een stad: de verhalen zijn wijken, de personages straten en de rest is tijd die verglijdt en waarin je kan rondkuieren in de wijken en de straten. Maar Baricco stelt fijntjes de vraag of je wel kan reizen in de voetsporen van een ander? De City heeft haar eigenaardigheden. Mensen zijn straten en straten ontmoeten elkaar wel eens, kruisen zelfs, lopen misschien een eindje parallel, maar verwijderen zich dan opnieuw van elkaar. Steden hebben bovendien hun eigen mythes, verhalen en urban legends die doorverteld worden als waargebeurd, maar nooit bevestigd. Shatzy Shell is een levenslustige meid die h…Lees verder
Nadat de hoofdpersonen van het boek, een telefonisch interviewster en een geïnterviewde, elkaar hebben ontmoet, ontrolt zich een roman als een 'stad'. In iedere 'straat' en 'wijk' spelen zich andere verhalen af, die zich op een bepaalde manier met elkaar verbinden, waarbij personages uit stripboeken, film en ook historische personen in beeld komen. Men zou het een kaleidoscopische roman kunnen noemen, waarbij allerlei verhaallijnen door elkaar lopen. Vlot geschreven, met zeer veel fantasie en humor. De Italiaanse schrijver (1958) trok eerder de aandacht met 'Oceaan van een zee', 'Land van glas', 'Zijde' en 'Novecento' (verfilmd als 'The Legend of 1900'). Kleine druk.

Over Alessandro Baricco

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Niccolò Caranti

Alessandro Baricco (Turijn, 25 januari 1958) is een Italiaans auteur.

Baricco studeerde filosofie en begon in 1990 aan zijn eerste roman. Zijn werk onderscheidt zich omdat het afwijkt van de literaire traditie, maar meer neigt naar de moderne vertelling van films en videoclips.

In het Nederlands taalgebied verschenen de volgende boeken van hem in een vertaling van Manon Smits:

 • Oceaan van een zee (De Geus, 1995; De Bezige Bij, 2015)
 • Land van glas (De Geus, 1996; De Bezige Bij, 2015)
 • Zijde (De Geus, 1997; De Bezige Bij, 2013)
 • Novecento (De Geus, 1998; De Bezige Bij, 2015)
 • City (De Geus, 2000; De Bezige Bij, 2009)
 • Zonder bloed (De Geus, 2003)
 • De Ilias van Homerus (De Geus, 2006)
 • Dit verhaal (De Bezige Bij, 2007)
 • De barbaren (De Bezige Bij, 2010, non-fictie)
 • Emmaüs (De Bezige Bij, 2010)
 • Mr Gw…Lees verder op Wikipedia

Suggesties