Boek
Nederlands

Het lied van Colombano

De rechter die in 1534 in de Italiaanse Alpen de moord op een gezin onderzoekt, moet opboksen tegen de hele dorpsgemeenschap.
Titel
Het lied van Colombano
Auteur
Alessandro Perissinotto
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La canzone di Colombano
Uitgever
Amsterdam: Serena Libri, 2001
216 p.
ISBN
90-76270-14-7

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 21 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Perissinotto is een vorser aan de universiteiten van Bergamo en Turijn. Hij onderzoekt o.a. Alpenlegenden. Zijn roman Het lied van Colombano vertrekt van een oud lied, dat hem door Ghitin, een tachtigjarige vrouw, werd voorgezongen. Het vertelt ons het verhaal van Colombano Romean, een herder die te Chiomonte in de Val di Susa dwars door de rotsen een aquaduct wil aanleggen om ook inwoners aan de andere kant van de Thullie van water te voorzien. Zo kan de droge zone van de Vier Tanden ook vruchtbaar worden gemaakt en zal men er wijnstokken en fruitbomen kunnen planten. Wanneer Isoardo en zijn vrouw, hun 15-jarige dochter en de grootmoeder dood worden aangetroffen, denkt men eerst aan builenpest. Maar de fysieke kenmerken van de pest ontbreken. Dan valt de verdenking op wie bij hen logeerde, Colombano. De boerenbevolking wil hem lynchen. Iemand die in staat is om een rots te doorboren, is zeker in staat om te moorden. Maar door een beroep te doen op het asielrecht kan Colombano …Lees verder
In een bergdorp in de Italiaanse Alpen wordt in de zomer van 1534 een gezin dood aangetroffen. De gemeenschap besluit dat er sprake is van moord en de dader moet Colombano zijn, die in zijn eentje een irrigatietunnel aan het uithouwen is. Rechter Ippolita onderzoekt de zaak, is van de onschuld van Colombano overtuigd, maar moet opboksen tegen de gehele gemeenschap. De schrijver heeft dit verhaal gebaseerd op een incompleet overgeleverde ballade uit de afgelegen streek. De hoofdstukken komen overeen met de coupletten van het lied. Hij heeft er een boeiend verhaal van gemaakt en geeft een goede kijk op het functioneren van de dorpsgemeenschap en op de invloeden die daarop krachten uitoefenen: kwade geesten die speculeren op goedgelovigheid en op geloof in hekserij en ander bijgeloof. De rechter, tamelijk jong voor de functie, blijkt een onafhankelijk denkend figuur, die niet bang is om zijn superieuren de waarheid te zeggen, wat vrij uniek is voor die tijd. Poëtisch verteld, ironisch so…Lees verder

Over Alessandro Perissinotto

Alessandro Perissinotto (Turijn, 1964) is een Italiaans linguïst en schrijver.

Perissinotto doet onderzoek naar legenden en gebruiken in de Alpen en is een ervaren bergbeklimmer en skiër. Veel van zijn tijd brengt hij in de bergen door. Hij doceert linguïstiek aan de universiteiten van Bergamo en Turijn.

Zijn eerste boek, een politieroman, Het jaar dat ze Rosetta vermoordden speelt zich af in een klein Alpendorp in de jaren zestig. In Het Lied van Colombano gaat de schrijver terug naar de 16e eeuw, maar weer speelt het verhaal zich af in een geïsoleerd bergdorp.


Bibliografie

  • 1997 L’anno che uccisero Rosetta (Sellerio) Het jaar dat ze Rosetta vermoordden (Serena Libri)
  • 2000 La canzone di Colombano (Sellerio) Het lied van Colombano (Serena Libri)
  • 2003 TreTreno 8017 (Sellerio)

Externe linkLees verder op Wikipedia