Boek
Nederlands

Alleen met de goden

Alex Boogers (auteur)
Een jongen groeit op in een asociale omgeving maar weet ondanks zijn afkomst toch een hoopvolle toekomst te creëren.
Onderwerp
Vader-zoonrelatie
Titel
Alleen met de goden
Auteur
Alex Boogers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Podium, [2017] | Andere uitgaven
518 p.
ISBN
9789057598388 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Gevoelige buitenstaander

ROMAN. Gek genoeg hebben Nederlandse romans over een rotjeugd in een volksbuurt allemaal dezelfde ingrediënten. Zo ook Alleen met de goden, de achtste roman van Alex Boogers.

In veel van Boogers' boeken komen elementen terug uit zijn jeugd, die hij doorbracht in 'het naamloze gat' oftewel Vlaardingen, met een gewelddadige moeder, een afwezige vader, een algehele uitzichtloosheid. Ook nu vormt dat arme milieu de achtergrond.

We lezen over de jeugd van Aaron Bachman - Boogers' alter ego, mag je zeggen-"'voor een dubbeltje geboren", zoals zijn moeder graag herhaalt. Wanneer hij 11 jaar is, slaat zijn vader een man dood en belandt in de gevangenis. Gaandeweg ontdekt Aaron de ware toedracht van die daad. Hij lummelt ondertussen op straat, belandt in gevechten, doet het slecht op school. Liefst wil hij de demonen van zich afschrijven, maar hij gelooft niet in zichzelf, omdat niemand in hem gelooft. "Er is altijd gezeik", zei Gerald. "Waar je ook gaat." Waarvan akte.

Het is Boogers' dikste boek, ruim vijfhonderd pagina's. De eerste helft moet Aarons moeilijke jeugd schetsen, maar lijdt onder de herkenbaarheid. De schok is er niet meer voor de lez…Lees verder

Deze ontroerende en meesterlijk geschreven coming of age roman begint als Aaron Bachman op de basisschool zit. Hij woont in Vlaardingen, heeft een Surinaams vriendje, vloekende ouders en speelt op straat. En hij heeft nachtmerries. Om die de baas te kunnen, schrijft hij zijn demonen van zich af, in schriftjes die hij onder zijn matras verstopt. Nadat zijn vader voor de deur een man heeft doodgeslagen, blijft hij alleen achter met zijn moeder. Een vrouw die onmachtig is om van haar kind te houden en hem haar ellendige leven verwijt. Als dan ook nog zijn oma overlijdt, lijkt hij volkomen alleen op de wereld te staan. Toch zijn er mensen die hem niet loslaten: zijn opa in Japan, Broere zijn oud-muziekleraar en Art zijn kickboksleraar die hem discipline en zelfrespect bijbrengt. Alex Boogers (1970) schrijft in deze lovend ontvangen roman niet over mooie mensen; hij beschrijft een asociale wereld vol armoede, ellende, eenzaamheid en verdriet met een van binnenuit beleefde intensiteit: rauw…Lees verder

Over Alex Boogers

Alexander (Alex) Boogers (Vlaardingen, 14 juni 1970) is een Nederlandse schrijver. Hij werkt in Vlaardingen.

Levensloop

Na zijn jeugd studeerde hij Nederlands recht en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het boeide hem kort, waarna hij enige tijd Nederlandse taal- en letterkunde, Indonesische talen, culturen en Oceanië studeerde.

Boogers stortte zich vervolgens op het schrijven, hetgeen resulteerde in bijdragen in Renaissance, Passionate Magazine en Esquire. Niet veel later debuteerde hij onder het pseudoniem M.L. Lee met Het Boek Estee (1999). Drie jaar later verscheen zijn 'echte' debuut, onder zijn eigen naam.

In zijn roman Lijn 56 speelt het verhaal zich af tegen de achtergrond van de stad Vlaardingen, die Boogers steevast Het Naamloze Gat noemt. Het boek gaat over een buschauffeur die een ongeluk veroorzaakt wat zijn bestaan overhoop gooit.

Zijn volgende roman is Het…Lees verder op Wikipedia