Boek
Nederlands

De lezer is niet dood : schotschrift

Alex Boogers (auteur)
+1
De lezer is niet dood : schotschrift
×
De lezer is niet dood : schotschrift De lezer is niet dood : schotschrift

De lezer is niet dood : schotschrift

Genre:
Vurig pleidooi voor het lezen van authentieke verhalen en kritiek op het huidige klimaat in literair Nederland.
Onderwerp
Literatuur, Boekcultuur
Titel
De lezer is niet dood : schotschrift
Auteur
Alex Boogers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Podium, 2015
63 p.
ISBN
9789057597909 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Romanschrijver Alex Boogers (1970) houdt een vurig pleidooi voor het lezen van authentieke verhalen. Zijn ‘schotschrift’ is met vaart op de toetsen ‘geramd’. Boogers’ betoog is meer een storm van ideeën dan een bezonken essay. Een aantal zaken zit hem hoog. Bijvoorbeeld het schrale literaire klimaat in Nederland, waar marketeers het aanbod zo voorkauwen dat alle lezers steevast dezelfde boeken lezen. Dat vinden uitgevers geweldig, maar de lezers zijn de dupe, want ze weten op den duur niet meer wat ze missen. Ook de door marketeers op het podium gehesen schrijvers zijn slachtoffer, want zij verzuimen het verhaal te schrijven dat zijn eigen wetten stelt en de schrijver tot het uiterste op de proef stelt. Vervolgens poneert Boogers de stelling dat er een grote groep potentiële (vooral jonge) lezers én schrijvers in de kou staat, omdat er geen kraamkamers zijn waarin hun lees- en schrijfbehoeften worden ontdekt en aangemoedigd. Het pamflet is eerder geschreven uit bezorgdheid dan uit ran…Lees verder

Over Alex Boogers

Alexander (Alex) Boogers (Vlaardingen, 14 juni 1970) is een Nederlandse schrijver. Hij werkt in Vlaardingen.

Levensloop

Na zijn jeugd studeerde hij Nederlands recht en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het boeide hem kort, waarna hij enige tijd Nederlandse taal- en letterkunde, Indonesische talen, culturen en Oceanië studeerde.

Boogers stortte zich vervolgens op het schrijven, hetgeen resulteerde in bijdragen in Renaissance, Passionate Magazine en Esquire. Niet veel later debuteerde hij onder het pseudoniem M.L. Lee met Het Boek Estee (1999). Drie jaar later verscheen zijn 'echte' debuut, onder zijn eigen naam.

In zijn roman Lijn 56 speelt het verhaal zich af tegen de achtergrond van de stad Vlaardingen, die Boogers steevast Het Naamloze Gat noemt. Het boek gaat over een buschauffeur die een ongeluk veroorzaakt wat zijn bestaan overhoop gooit.

Zijn volgende roman is H…Lees verder op Wikipedia