Lang leve de lezer : manifest

Alex Boogers (auteur)
+1
Lang leve de lezer : manifest
×
Lang leve de lezer : manifest Lang leve de lezer : manifest

Lang leve de lezer : manifest

Genre:
Boogers pleit, op basis van zijn eigen ervaringen, voor een bredere kijk op lezen en schrijven omdat naar zijn smaak de literaire wereld te elitair is waardoor veel potentiële lezers onnodig buiten de boot vallen.
Onderwerp
Literatuur, Boekcultuur
Titel
Lang leve de lezer : manifest
Auteur
Alex Boogers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2018
146 p.
ISBN
9789057599293 (hardback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Fatalisme de prullenmand in

Essay. Alex Boogers brengt een ode aan het lezen en de lezer. Met de moed der hoop en wanhoop.

Alweer een klaagzang over de lamentabele toestand van onze letteren? En alweer een van Alex Boogers? Deze Lang leve de lezer blijkt een uitgebreide versie van zijn eerdere schotschrift De lezer is niet dood uit 2015, aangevuld met nieuwe invalshoeken want 'het gaat er niet zozeer om óf het al eens is gezegd, maar dat het moet worden blijven gezegd, en hoe het misschien óók kan worden gezegd', klinkt het op de eerste pagina.

Voor de lezer die Boogers een beetje kent, is deze captatio benevolentiae veelzeggend. Wat er eigenlijk staat is: fasten your seat belt en zet je schrap voor een wervelende achtbaanrit in het pretpark dat literatuur heet. Alle belanghebbenden passeren tijdens die rit de revue (auteurs zelf, hun uitgevers, maar ook boekhandelaars, leraars, televisiemakers…) en niemand van hen blijft buiten schot. Ook de onstuimigheid van de achtbaan, de onvoorspelbaarheid van beweging, ritme, snelheid en richting, inclusief de duizelingen, hartk…Lees verder

In ‘Lang leve de lezer’ onderzoekt romancier de gedreven Alex Boogers waarom vooral de jeugd zo weinig leest. Hij put daarbij ruimschoots uit zijn eigen geschiedenis en komt regelmatig tot de conclusie dat de grote boosdoeners de witte academische smaakmakers zijn, vooral afkomstig uit Amsterdam, die hun bevoorrechte positie afschermen tegen buitenstaanders uit andere bevolkingsgroepen. Door hen komen potentiële lezers niet in aanraking met het boek dat bij hen past. Ook meent hij dat de meeste schrijvers zich teveel bekommeren om hun publieke imago en te vaak als opiniemaker in talkshows verschijnen. Ze zijn te weinig bezig het verhaal dat zich aan hen opdringt zo zuiver mogelijk op te schrijven. Niet de auteur is van belang, maar het verhaal. Het boekje heet een manifest te zijn, maar is eerder een verzameling niet altijd even genuanceerde of puntige essays. Jammer is dat Boogers zelden man en paard noemt, waardoor zijn prikkelende en interessante standpunten nogal abstract blijven…Lees verder

Over Alex Boogers

Alexander (Alex) Boogers (Vlaardingen, 14 juni 1970) is een Nederlandse schrijver. Hij werkt in Vlaardingen.

Levensloop

Na zijn jeugd studeerde hij Nederlands recht en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het boeide hem kort, waarna hij enige tijd Nederlandse taal- en letterkunde, Indonesische talen, culturen en Oceanië studeerde.

Boogers stortte zich vervolgens op het schrijven, hetgeen resulteerde in bijdragen in Renaissance, Passionate Magazine en Esquire. Niet veel later debuteerde hij onder het pseudoniem M.L. Lee met Het Boek Estee (1999). Drie jaar later verscheen zijn 'echte' debuut, onder zijn eigen naam.

In zijn roman Lijn 56 speelt het verhaal zich af tegen de achtergrond van de stad Vlaardingen, die Boogers steevast Het Naamloze Gat noemt. Het boek gaat over een buschauffeur die een ongeluk veroorzaakt wat zijn bestaan overhoop gooit.

Zijn volgende roman is H…Lees verder op Wikipedia