Dvd
Engels
Roddelcolumnist probeert de verhouding tussen zijn zus en een jazz-musicus te verzieken maar krijgt zijn trekken thuis
Kijkwijzer
Vanaf 16 jaarVanaf 16 jaar
Titel
Sweet smell of success / dir. by Alexander MacKendrick ; screenplay by Clifford Odets ... [et al.] ; from the novelette by Ernest Lehman
Regisseur
Alexander Mackendrick
Naar het werk van
Ernest Lehman
Scenarist
Clifford Odets
Acteur
Burt Lancaster Tony Curtis
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: MGM Home Entertainment, 2004 | Andere uitgaves
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1957
Speelduur
ca. 93 min.
EAN
8717438132853

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 10 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse speelfilm onder regie van Alexander Mackendrick uit 1957, met o.a. Burt Lancaster, Tony Curtis en Susan Harrison. De meedogenloze journalist J.J. Hunsecker (Lancaster) heeft een column in de New Yorkse krant de Globe waarin hij dagelijks een hoop venijn uitstort over rijke en/of beroemde personen. Hij ziet ook de relatie van zijn zus met een jazz-musicus totaal niet zitten en roept de hulp in van Sidney Falco (Curtis), een publiciteitsgeile en overambitieuze persagent, om deze verhouding te verzieken. Dan merkt J.J. Hunsecker dat zijn macht haar grenzen heeft en delft het onderspit. De Speelfilmencyclopedie gaf 3 en een halve ster: 'Goed spel, zeer onderhoudend en een passende geluidsband.' De dvd bevat geen extra's.

Over Alexander Mackendrick

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Anne Burgess

Alexander Mackendrick (Boston, 8 september 1912 – Los Angeles, 22 december 1993) was een Amerikaans-Brits filmregisseur.

Levensloop

Alexander Mackendrick werd geboren in de VS, maar hij groeide op in Glasgow. Na zijn opleiding aan de Glasgow School of Art begon hij te werken als reclametekenaar. Zijn eerste werken waren geanimeerde reclamefilmpjes. In de jaren 40 begon hij scenario's te schrijven.

Zijn eerste speelfilm was Whisky Galore! (1948). Daarna volgden de komedies The Man in the White Suit (1951), The Maggie (1954) en The Ladykillers (1955). Veel van deze films behoren tot de inmiddels klassiek geworden komedies van de Ealing Studios.

De eerste Hollywoodfilm van Mackendrick was de film noir Sweet Smell of Success (1957) met Burt Lancaster en Tony Curtis. Die prent werd in commercieel opzicht een flop en ook zijn volgende films oogstten minder succes dan zijn eerdere Britse …Lees verder op Wikipedia