Na een succesvolle loopbaan wil Warren Schmidt met zijn vrouw gaan reizen met de camper. Als zijn vrouw plotseling overlijdt wordt hij op zichzelf teruggeworpen maar besluit toch op reis te gaan
Onderwerp
Relaties
Titel
About Schmidt
Regisseur
Alexander Payne
Naar het werk van
Louis Begley
Componist
Rolfe Kent
Acteur
Jack Nicholson Hope Davis Dermot Mulroney Kathy Bates
Taal
Engels
Uitgever
Paradiso Home Entertainment, 2009 | Andere uitgaven
1 dvd-video
Oorspr. opname
2002
Speelduur
120 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5410504967528
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaans drama van regisseur Alexander Payne met in de hoofdrollen Jack Nicholson, Hope Davis en Dermott Mulroney. De film draait rond Nicholson in de rol van Warren Schmidt die net gepensioneerd is en zich realiseert dat zijn leven een aaneenschakeling is van mislukkingen. Samen met zijn vrouw wil hij gaan reizen met de camper. Als zijn vrouw plotseling overlijdt wordt hij op zichzelf teruggeworpen maar besluit toch op reis te gaan. Dana Linssen (NRC 11-12-'02) noemt de film een grote overgangsrite. De acteerprestatie van Nicholson vindt ze best en bij vlagen zelfs magnifiek. Jan Pieter Ekker (Volkskrant 12-12-'02): 'Nicholsons Warren Schmidt is niet sympathiek. Niettemin groeit na afloop het besef dat je veel van hem bent gaan houden.' De film werd voor vele prijzen genomineerd en won o.a. een Golden Globe voor beste acteur en screenplay.

Over Alexander Payne

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door che

Constantine Alexander Payne (Omaha, 10 februari 1961) is een Amerikaans filmregisseur.

Payne studeerde geschiedenis en Spaanse literatuur aan Stanford University en behaalde in 1990 zijn Masters of Fine Arts aan de Universiteit van Californië in Los Angeles.

Zijn regiedebuut was Citizen Ruth uit 1996, een satirische film over abortus. Voor zijn volgende film, de zwarte komedie Election (1999), werden Payne en medescenarist Jim Taylor genomineerd voor een Academy Award voor beste aangepaste script. In 2003 ontvingen Payne en Taylor een Golden Globe voor beste aangepaste script voor About Schmidt. Hij won een Golden Globe en een Oscar voor het scenario van de film Sideways uit 2004. Voor zijn film Nebraska uit 2013 won hij een Tiger Award tijdens het International Film Festival Rotterdam.

Payne huwde actrice Sandra Oh op 1 januari 2003. Het huwelijk werd op 21 december 2006 ontbonden.

Lees verder op Wikipedia